Blogit

Sisäpiiritietoa startup-maailmasta.

Miksi liityin trolliarmeijaan

Blogit Hupparihörhö 17.9.2014 10:28
Sami Kuusela
Kirjoittaja on toimittaja ja liikemies, jonka Hupparihörhö-yritys etsii startupeja suuryrityksille kumppaneiksi ja ostettavaksi.

Sosiaalinen media on kriisissä. Tosikot ovat vallanneet Facebookin, Twitterissä nyt ei muita koskaan ole ollutkaan.

Maailmanpolitiikan kiristyminen on tehnyt kavereistani pelottavan yksisilmäisiä. Tulee mieleen presidentinvaalit vuonna 2012, jolloin vihreimmät ystävistäni heittivät karmeaa kuraa porvariehdokas Sauli Niinistöstä ja oikeiston kannattajista. Logiikka oli silloin – kuten nyt – että hyvän tarkoituksen vuoksi myös halpahintaiset propagandaiskut ovat sallittuja. Melkein äänestin Niinistöä, kun niin ärsytti.

On karmea huomata, kuinka ohut kuori näennäisen avarakatseista ihmistä peittää. Vähän kun raaputtaa, alta paljastuu innokkaasti todellisuutta vääristelevä propagandisti.

Totta kai Venäjä teki väärin hyökätessään Ukrainaan. Totta hitossa Putin on vallanhimoinen hallitsija, ehkä joissain asioissa yksinvaltiaskin. Ja onhan se aivan selvää, että Venäjällä on suuri propagandakoneisto, joka levittää puhtaita valheita täysin tietoisena, mitä on tekemässä. Mutta se ei tee venäläisistä hirviöitä noin ylipäätään.

On surullista huomata, kuinka moni tutuistani on paljastunut russofobiksi. Kuvittelin vielä ennen Ukrainan kriisiä, ettei kavereistani löytyisi rasisteja, mutta nyt on pato auki ja totinen ryssäviha leimuaa. Linkkejä venäjävastaisiin artikkeleihin jaetaan innoissaan, mörköjä kaivetaan esiin kaapeista, joissa niitä ei ole.

On pelottavaa sanoa, että vihollisen epäinhimillistäminen on jo alkanut. Etäännytämme venäläisiä täyttä päätä meistä puhtaan kivoista ja rehellisistä suomalaisista. Samalla metsästetään suomalaisten joukosta väärämielisiä, mitataan menevätkö kaikki joukkojen mukana.

Ei Venäjän 143 miljoonainen kansa olen mitenkään yksimielisen homofoobinen, militaristinen ja röyhkeä ryhmä. Siellä on pari johtajaa, jotka tekevät törkeyksiä.

Tosikot siis ovat vallanneet Facebookin. Heille oikeamielisyys ei tarkoita, että olisi itse jostain asiasta perusteltua mieltä, vaan se on taitoa närkästyä oikeista asioista. Se on myös kansaa kosiskelevia norminpurkutalkoita, addresseja ja muuta joukkokivaa. Ja se on myös epäluuloa Venäjää kohtaan.

Toissa päivänä Yle ilmoitti etsivänsä ihmisiä, jotka ovat ”joutuneet Venäjän trolliarmeijan kohteiksi”. Kun aletaan vaatia kansalaisia pysymään valppaana “venäläisten trollien varalta” ollaan jo todella lähellä sotaa.

Joukkonärkästymisen pelko estää mielipiteiden vapauden. Trollipelosta on sensuuriin lyhyt matka. Itsesensuuri on jo täällä. Totalitarismi alkaa huumorin kieltämisestä.

Siksi liityin tänä aamuna Facebookissa ”Venäjän Trolliarmeija”-nimiseen ryhmään, joka pyrkii ärsyttämään Venäjä-tosikkoja. Ainakin tällä hetkellä tunnelma ryhmässä on ihanan naureskeleva ja kevyt, mutta jos meininki muuttuu totiseksi ja kohudosentit pääsevät jakamaan hulluuksiaan, perustan oman armeijani.

Naurulla säilytämme suhteellisuudentajumme ja vältämme konflikteja.