Sisäpiiritietoa startup-maailmasta.

Miksi Apple suunnittelee laitteistaan särkyviä?

Sami Kuusela
Blogit Hupparihörhö 24.9.2014 12:48
Myönnetään: olen Applen fan boy, kaikki atk-vempeleeni ovat omenoita ja rakastan laitteideni helppokäyttöisyyttä. Viime aikoina rakkauteni on kuitenkin alkanut rakoilla. Olen kuluttanut kolmen viikon sisään 300 euroa iPhoneni lasikorjauksiin ja eilen tilasin kouluikäiselle pojalleni uuden iPadin net...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Sami Kuusela

Kirjoittaja on toimittaja ja liikemies, jonka Hupparihörhö-yritys etsii startupeja suuryrityksille kumppaneiksi ja ostettavaksi.

Keskustelu

Jaaha. Kuulostaa siltä, että harmittaa vahingosta aiheutunut rahanmeno. Kirjoitus ei vaikuta kovin älykkäältä, sori vaan.

Mielestäni kallis tabletti tai älypuhelin ei ole lapsen lelu. Eivät läppärit, televisiot tai muutkaan kodin kalliit elektroniikkavempeleet kestä tiputtelua, eikä kukaan kai oletakaan niiden kestävän.

Laitteista ei tehdä tarkoituksella herkästi rikkoutuvia, mutta ei toisaalta tarpeettoman jykeviäkään. Näytön pinta on lasia, sillä muovi naarmuuntuu hyvin nopeasti. Lasi on kovaa, mutta särkyy helposti iskusta. Tätä tosiasiaa emme voi muuttaa. Ammattikäyttöön on omat iskun, veden, pölyn, jne. -kestävät vempeleet tai suojavarusteet, mutta kuluttajakäyttöön valmistetuilta laitteilta ei voi odottaa kohtuuttomia, vastuuta on käyttäjälläkin.

Suurin osa ihmisistä osannee käsitellä herkkiä laitteita riittävällä huolellisuudella. Jos haluat antaa lastesi leikkiä kalliilla lasiesineellä, hanki riittävät suojavarusteet. Saatavilla on jos jonkimoista suojakuorta, kalvoa, ja muuta tilpehööriä suojaamaan laitetta ulkopuolisilta kolhuilta.

Kyseisiä laitteita ei suunnitella lasten tai muuten vaan mämmikouraisimpien lähtökohdista käsin, vaan lopullinen konstruktio on kompromissi mm. ulkonäön, painon, materiaalien hinnan, valmistusprosessien hinnan ja keskimääräisen käyttäjän tarpeiden välillä.

Lapsille tarkoitetut leikkivälineet suunnitellaan aivan eri lähtökohdista käsin.

Jos kuitenkin sattuu vahinko, haen ainakin itse korvausta kotivakuutuksesta, siksi se on olemassa.

Olen työni ja yleisen kiinnostuksen vuoksi omistanut vaikka minkälaisia tabletteja ja älylaitteita – myös mainitun omppufirman valmistamia – enkä vielä tähän päivään mennessä ole onnistunut rikkomaan yhtäkään tavallisessa käytössä. Nokian kommarin sain aikoinani rikki uitettuani sitä kaatosateen kastelemassa repussa. Oma moka. Ei valmistajan.