Miksei kirjastoista saa äänikirjoja?

Profiilikuva
Blogit Hupparihörhö
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.

Tänä aamuna Helsingin kaupunginkirjaston verkkopalvelussa oli tarjolla seitsemän suomenkielistä äänikirjaa lainattavana eli vapaana. Kun ihmettelin Facebookissa, miksei äänikirjoja tarjota enemmän, moni kommentoi, että ”Ne maksavat. Ei kai tarjonta voi olla rajaton”. Seitsemästä on matkaa rajattomuuteen.

Digitaalisten kirjatuotteiden myynti on kasvanut valtavasti viime vuosina. Äänikirjapalvelujen käyttäjämäärät kasvavat yli sadan prosentin vuosivauhdilla ja esimerkiksi Bonnier-kustantamon digituotteiden myynti nousee 85 prosentilla vuodessa.

Muutos on jo tapahtunut.

”Meillä on useampi nouseva dekkaristi, joilla on jo enemmän sähkö- ja äänikirjamyyntiä kuin painettujen kirjojen myyntiä”, myyntipäällikkö Noora Al-Ani Otavalta sanoo Helsingin Sanomille.

Itsekin taivuin kuuntelemaan äänikirjoja vasta tänä vuonna, digitaalista lukulaitetta olen käyttänyt jo vuosia. Pitkään ajattelin, että lukeminen – joko paperilta tai näytöltä – on aidoin ja ainut oikea tapa nauttia kirjoista, mutta kun aloin kuunnella, työmatkani muuttuivat sivistäviksi nautinnoiksi. Ei ole väliä, millä tavalla tai missä formaatissa uusia ajatuksia aivoihinsa ajaa, jos vaihtoehtona on, ettei opi tai avarra maailmankuvaansa ollenkaan.