Blogit

Sisäpiiritietoa startup-maailmasta.

Mies tapettiin, kapulakielellä sori

Blogit Hupparihörhö 12.2.2018 16:57
Sami Kuusela
Kirjoittaja on toimittaja ja liikemies, jonka Hupparihörhö-yritys etsii startupeja suuryrityksille kumppaneiksi ja ostettavaksi.

Suomesta lähtöpassit saanut irakilainen mies tapettiin joulukuussa Bagdadissa, kertoi Yle. Asemiehet ampuivat Suomessa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneen ihmisen. Miehen tytär odottaa pakkopalautusta puolitoista- ja puolivuotiaan lapsen kanssa.

”Tapaus on inhimillisesti äärimmäisen valitettava”, toteaa Maahanmuuttoviraston oikeus- ja maatietoyksikön johtaja Hanna Helinko tiedotteessaan, joka on kieliasultaan harvinaisen kamala. Tahallaanko? Tavoitteleeko johtaja Helinko huonolla suomella etäisyyttä itse asiaan, eli siihen että mies on tapettu. Onhan tiedote otsikoitukin ”Irakiin palanneen turvapaikkaa hakeneen tapaus julkisuudessa”.

”Uutisen mukaan hän joutui kotimaahan paluunsa jälkeen ammutuksi”, lukee tiedotteessa. Vai että ihan joutui ammutuksi. Varmaan omaa syytään meni joutumaan.

”Päätöksentekijät eivät voi olla vastuussa palautuksen jälkeisistä tapahtumista, jos täällä on arvioitu kaiken käytössä olleen tiedon mukaan, että palautuskiellon olosuhteita ei ole olemassa ja samaan arvioon ovat päätyneet hallintotuomioistuimet”, kiemuroi tiedote. Kiellon olosuhteita ei ole olemassa. Tuplakielto kuulostaa kyllä, että on olemassa.

”Päätöksenteon pohjana kaikki tieto, jonka saamme päätöksentekohetkellä”, otsikko joka kuulostaa siltä, että joku laittaa sormet korvilleen ja ulisee ”ääääÄäÄÄäÄÄää”. Mikä ei varmaankaan ole kaukana totuudesta, sillä niin ankarilla kriteereillä maahanmuuttoviranomaiset joutuvat ihmisiä sodan keskelle palauttamaan.

”Kuitenkin esimerkiksi Bagdadissa väkivallan voimakkuus ei ole sellaisella tasolla, joka olisi todellinen uhka oikeudenloukkauksien kohteeksi joutumisesta kenelle tahansa kaupunkiin palaavalle.” Siis hetkinen. Puretaanpa vähän.

”Väkivallan voimakkuus ei ole tasolla” tarkoittaa ilmeisesti että Bagdad ei ole maahanmuuttoviraston mielestä väkivaltainen. Mutta mitä ”todellinen uhka” tarkoittaa? Todellisen uhan vastakohta on epätodellinen tai valheellinen, eli kuviteltu uhka? Sitäkö johtaja Helinko tarkoittaa?

Myös termi ”oikeudenloukkaus” kiinnostelee. Onko esim. tapetuksi joutuminen loukkaus oikeuksia kohtaan? Entäpä tämä ”kenelle tahansa”? No, ei varmaan ole todellinen uhka kenelle tahansa. Myönnetään! Varmasti löytyy Bagdadista joku tyyppi, jota ei heti huomenna ammuta.

Mies tapettiin, koska Suomi lähetti hänet takaisin. Sitä ei voi kapulakielellä peittää.