Masentuminen on oma vika

Kun masentuneelle kerrotaan, ettei kannattaisi olla masentunut, hän piristyy. Sama logiikka toimii suomalaisille, ajattelevat johtajat.

Profiilikuva
Blogit Hupparihörhö
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.

Kun masentuneelle kerrotaan, ettei kannattaisi olla masentunut, hän piristyy. Eikö?

Sama homma Suomella. Kun taloutemme on jumissa, johtajat vaativat suomalaisia piristymään. Kaksi viikkoa sitten EK:n väistynyt puheenjohtaja Kokkila ja elinkeinoministeri Vapaavuori totesivat A-studiossa, että suomalaisia vaivaa motivaation puute. Maanantaina EK:n uusi puheenjohtaja, mahtava liikemies Matti Alahuhta totesi hesarissa, että ”Suomessa on vaisu ja energiaton mieliala”.

Selvä. On vaisu meininki, ei löydy motivaatiota eikä energiaa. Mutta mitä pitäisi tehdä? Auttaako tavallista suomalaista, että häntä torutaan motivaation puutteesta ja vaisuudesta?

Kun tälle tielle nyt lähdin, vertaan Suomea parisuhteeseeni. Kun avovaimoni raivoaa, hoen aina kovaan ääneen: ”Rauhotu! rauhotu! Rauhotu!”. Ja arvatkaa mitä: vaimoni löytää tyyneyden, koska tajuaa tunnetilansa olleen väärä. Huomaa olleensa syyllinen. Ja tuhma.

Sama homma rahikaisella. Kun en saa oikein mistään kiinni toimistolla, vaan pyörin Facebookissa ja puhun levottomia, yhtiökumppanini motivoi minua sanomalla: ”Piristy! Lopeta tuo masentuminen.” Ja kas: taas syntyy tulosta.