Sisäpiiritietoa startup-maailmasta.

Masentuminen on oma vika

Sami Kuusela
Blogit Hupparihörhö 11.12.2014 16:12
Kun masentuneelle kerrotaan, ettei kannattaisi olla masentunut, hän piristyy. Eikö? Sama homma Suomella. Kun taloutemme on jumissa, johtajat vaativat suomalaisia piristymään. Kaksi viikkoa sitten EK:n väistynyt puheenjohtaja Kokkila ja elinkeinoministeri Vapaavuori totesivat A-studiossa, että suomal...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Sami Kuusela

Kirjoittaja on toimittaja ja liikemies, jonka Hupparihörhö-yritys etsii startupeja suuryrityksille kumppaneiksi ja ostettavaksi.

Keskustelu

Jos sanottaisiin, että todellinen masennus on aikuisen ihmisen lapsenmielisen alitajun kiukuttelun ilmiö, kun on epäonnistunut tai pettynyt rankasti jostain tai jäänyt saamatta jotain narsistisesti hyvin tärkeää, niin, uskoisikohan tuohon oikeasti kukaan masentunut?
Todella masentunut mieli ei poistu kuitenkaan yksistään komentamalla, kuten oheisessa jutussa esitetään. Siihen voi tepsiä paremmin esimerkiksi jokin muu regressiivinen tapahtumakorvike, joka aiheuttaa vastustamattoman huvittumisreaktion ja sitä kautta laukaisee mielialan pinnetilan. Esimerkkinä voisi olla, että nais/mies kaveri tai varsinkin sellainen esimies pie***see salakavalasti kuuluvasti ja urahtaa: huh, jopas helpotti, näytellen samalla häpeilevää, mutta nauraen hersyvästi. (Olen muuten kuullut tapahtuneen todistettavasti kerran, minkä jälkeen mikään ei kuulemma ollut ollut enää aivan entisellään.) Tämän tarinan opetus on, että regressioon voidaan vaikuttaa toisella huvittavalla regressiolla, mutta aidon depression hoidoksi tästä ei luonnollisestikaan ole. Miedompana muotona käyvät etenkin (fiksut)regressiovitsit, joita arkipäivän elämässä voisi viljellä enemmänkin ilostuttamaan ja hauskuttamaan välillä kavereiden ja työpaikan (alavireen) ilmapiiriä. Hyvällä pomolla tulisi olla aina joitain sellaisia muistivarastossaan tempaistavaksi esille tilannetta hauskuttamaan.