Blogit

Sisäpiiritietoa startup-maailmasta.

Martin-Éric Racine, hallituksen vihollinen

Blogit Hupparihörhö 31.12.2017 13:43
Sami Kuusela
Sami Kuusela - avatar
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.

Martin-Éric Racine – ei voi olla tuon nimisenä köyhä! Ainakaan rehellinen köyhä!

Kun helsinkiläinen työtön Martin-Éric Racine loi kansalaisaloitteen, jossa vaaditaan työttömille suunnatun ns. aktiivimallin kumoamista, hallituspuolueissa oltiin hiljaa. Ei olla enää.

Martin-Éric Racinesta, tuhmasta kruununhakalaisesta, tuli hallituksen vihollinen numero yksi, kun aloitteen allekirjoitustulva yllätti päättäjät.

Racine antoi Iltalehdelle lauantaina haastattelun, jossa kertoi avoimesti tilanteestaan.  Kun Racinen työt loppuivat teknologiayrityksessä yhdeksän vuotta sitten, 38-vuotias koulutettu mies luuli työllistyvänsä nopeasti – mutta pettyi. Racinen mukaan hän joutui työttömyysjaksonsa alussa ottamaan luottoa, koska korvauksia ei alussa tullut. Tästä seurasi velkakierre, joka johti ulosottoon. Melko tavallinen tarina siis.

Peli muuttui likaiseksi. Hallituksen vaikuttajat näkivät paikan iskeä. Nyt tarjottiin jopa porvaripuolueille mahdollisuus lietsoa herravihaa. Hienostoihmisen nimeä kantava, kalliilla asuinalueella asuva Racine oli loistava maali – ja hommaan valjastettiin kansanedustajien avustajat. Kokoomuksen Juhana Vartiaisen eduskunta-avustaja Antti Kirkkala alkoi kirjoitushommiin. Puolustusministeri Niinistön (sin.) eritysavustaja Petteri Leino löi löylyä.

Ensin Antti Kirkkala kirjoitti Kokoomusta lähellä olevaan Verkkouutisiin artikkelin ”Aktiivimallialoitteen tekijä asuu ökyalueella, puuhaa uutta aloitetta asumistuesta”, jossa lainattiin tarkoitushakuisesti Iltalehden artikkelia.  Racinesta maalattiin kuva aloitteita maalailevasta työnvieroksujasta, joka ei suostu ottamaan vastaan työtä, josta ei saa huippupalkkaa.

Kun artikkeli oli julkaistu, Niinistön erityisavustaja Petteri Leino julisti Twitterissä: ”Minusta tältä herra Racinelta voisi ottaa kaikki tuet pois, sillä ei tarvitse niitä.”

Kuinka te kehtasitte? Mitä päättäjien mielessä liikkui, kun yksittäinen kansalaisaktiivi mustamaalattiin tyypilliseksi työttömäksi, jota pitääkin rangaista? Lähes varmasti Antti Kirkkala ja Petteri Leino toimivat Juhana Vartiaisen ja Jussi Niinistön luvalla ja valtuutuksilla. Toisaalta, jos lupaa maalittamiseen ei esimiehiltä ollut, on varmasti kurinpalautuksen paikka?

Tämän kirjoitushetkellä aktiivimallin välitöntä kumoamista vaatii 88 243 kansalaista. Aiotteko yrittää nolata jokaisen heistäkin?