Blogit

Sisäpiiritietoa startup-maailmasta.

Maailmanpelastus vai pikaviestiyhtiö?

Blogit Hupparihörhö 20.2.2014 15:33
Sami Kuusela
Kirjoittaja on toimittaja ja liikemies, jonka Hupparihörhö-yritys etsii startupeja suuryrityksille kumppaneiksi ja ostettavaksi.

On se myönnettävä. Minusta on tullut kalkkis. En enää mitenkään käsitä teknologiayhtiöiden kauppahintoja. Kun Facebook osti eilen WhatsApp-pikaviestiyhtiön 16 miljardilla dollarilla (plus 3 miljardin kompensaatio WhatsApp:in perustajille), oli pakko suhteuttaa summa reaalimaailmaan.

Mitä 16 miljardilla dollarilla eli vajaalla 12 miljardilla eurolla oikeasti saa?

Olympialaiset

12 miljardilla saa esimerkiksi olympialaiset. Brasilia on ilmoittanut investoivansa Rio De Janeiron olympialaisiin 16 miljardia dollaria.

Peruskoulutus kaikille maailman lapsille

YK käynnisti vuonna 2012 Education First -ohjelman, jonka tavoitteena on tarjota kaikille maapallon lapsille opetusta. Hankkeen budjetti on 16 miljardia taalaa, kerrotaan YK:n tiedotuskeskuksen sivuilla.

Siis olympialaiset tai peruskoulutus kaikille lapsille. WhatsApp:in kauppasumma sattuu myös olemaan sama, kuin koko S-ryhmän vuotuinen myynti. Siis jos lasketaan ne kaikki rahat yhteen, mitkä suomalaiset kantavat Prismoihin, Alepoihin ja muihin ketjun toimipisteisiin, saadaan chattipalvelun kauppahinta.

Suomalainen sosiaaliturva

Ehkä herättävin fakta on, että jos 12 miljardin kauppasummaan lisätään perustajien saama reilun 2 miljardin bonus, sillä maksettaisiin kaikki Kelan maksamat korvaukset vuoden ajalta, ja jäisi vielä vähän hilumiljoonia taskun pohjalle. Siis viestipalvelun arvostus on sama, kuin koko suomalainen sosiaalitukijärjestelmä.

Miksi tämä kauppa ällöttää minua? Eikö ole hienoa, että raha liikkuu ja teknoyhtiöiden arvostus on tapissa? En jaksa innostua. Maailmassa on virhe. Eikä sitä voi kapitalismilla korjata.