Sisäpiiritietoa startup-maailmasta.

Lobbausta vanhusten kakalla

Sami Kuusela
Blogit Hupparihörhö 25.2.2017 13:56
Sehän meni ihan pieleen. Nimittäin mainostoimisto Hasan & Partnersin Bioenergia ry:lle tekemä kampanja, jossa valehdeltiin turvetuotannon ympäristövaikutuksista – tai ainakin vääristeltiin faktoja ja referoitiin tutkimuksia tarkoitushakuisesti, jopa niin nolosti, että alkuperäisten tutkimusten t...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Sami Kuusela

Kirjoittaja on toimittaja ja liikemies, jonka Hupparihörhö-yritys etsii startupeja suuryrityksille kumppaneiksi ja ostettavaksi.

Keskustelu

Nuo mainokset ovat todella mainioita, saahan niistä tosikot loukkaantua mutta faktat on faktoja; Suomen soissa on kotimaista hitaasti uusiutuvaa energiaa Suomen 500 vuoden tarpeisiin vaikka kaikki energia otettaisiin turpeesta. Sen hyödyntäminen olisi Suomelle samanlainen lottopotti kuin Norjalle sen öljy. Turvetta osataan nykyään nostaa ilman että valutetaan sitä kuivausvesien mukana muualle, osataan tehdä laskeutusaltaita ja muutoinkaan turve vesistössä ei ole varsinaisesti mikään pilaaja, värjääjä lähinnä. Ei myrkky.

Kun öljy loppuu joskus tai siitä tulee liian kallista hyödyntää niin Suomella on turve, siitä saadaan tarvittavia öljyjalosteita. Se on nyt kallista mutta 50 vuoden päästä saattaakin olla aika houkuttelevan halpaa. Siinä on Suomen jättipotti, eikä vanhusten tarvitse sen jälkeen olla.vetelät housuissa ainakaan rahan puutteessa.

Paavolle korjausta sen verran että turvetta EI osata nostaa ilman että sitä valuisi alapuolisiin järviin ja jokiin.Tämän voi tarkistaa vaikka Vapon omasta päästötarkkailudatasta. Turvehumus yleensä jopa lisääntyy ns vesiensuojelulaitteissa. Turveliete aiheuttaa monia peruuttamattomia muutoksia vastaanottavissa vesistöissä; mm ravut kuolevat. Muovi myös tosiaan on paha ympäristön pilaaja. Yllättävää ehkä, mutta sitäkin turvekentiltä huuhdotaan järviin.

Turpeen nosto ei nykyään aiheuta lähellekään sellaisia ympäristövaikutuksia kuin vaikkapa -60-luvulla teki. Nykyään turvesoilta vesi päästetään pois laskeutusaltaiden kautta.

Ravut eivät kuole turvesoiden vuoksi, ne kuolevat rapuruttoon. Kerro.esimerkki missä ravut ovat kuolleet turpeenoton vuoksi ja syy tähän. Väite kuulostaa absurdilta.

Lisäksi ojitetut suot ovat valtava metaanilähde, näistä pitäisi turve nostaa saman tien jo ilmastosyistä.