Blogit

Sisäpiiritietoa startup-maailmasta.

Limainen fidget spinner

Blogit Hupparihörhö 7.6.2017 12:50
Sami Kuusela
Kirjoittaja on toimittaja ja liikemies, jonka Hupparihörhö-yritys etsii startupeja suuryrityksille kumppaneiksi ja ostettavaksi.

Jos yhdellä asialla pitäisi kuvata koululaisen kesää 2017, se olisi ”limainen fidget spinner”.

Jokainen sukupolvi kokee jojo-villityksen ja lukuisia muita hittilelubuumeja. Mutta ikinä ei jojottelu ole iskenyt näin lujaa globaalisti kuin alunperin keskittymishäiriöisten lasten apuvälineeksi kehitetty sormihyrrä fidget spinner, hurjasti pyörivä yksinkertainen lelu, jossa on yhdistety muoviosalla laakereita.

Spinnereiden markkina-arvoksi on arvioitu vähintään puoli miljardia ja kiinalaiset tehtaat tuottavat markkinoille hyrriä koneet punaisina miljoonien kuukausivauhdilla. Fox Business:in haastattelema leluasiantuntija Jackie Breyer toteaa kyseessä olevan isoin ja nopein lelutrendi historiassa.

BuzzFeed huomauttaa, että spinneri-buumin erikoisuus on, ettei internet-ajalla villityksen laukaisemiseen tarvittu tv-mainoksia, suurten brändien mukana oloa tai edes jälleenmyyjiä. Hyrriä tilataan suoraan Kiinasta ja villitys leviää käyttäjien tekemien videoiden kautta lasten keskuudessa.

Mutta se spinneristä. On nimittäin toinenkin nettivideoissa leviävä villitys, joka aktivoi koululaisia. Nimittäin lima. Kesälomansa aloittaneet kodit on sotkettu epämääräisiin mönjiin ja vanhemmat repivät hiuksia päästään. Sama homma meidänkin taloudessa.

Spinnereiden tapaan miljoonien nettivideoiden ilmiöksi noussut limatehtailu innostaa lapsia joka puolella maailmaa tyhjentämään partavaahtoja, liimatuubeja ja perunajauhopurkkeja sekoitusastioihin. Suurin osa kotikemistien kokeiluista menee pieleen ja johtaa pelkkään jämähtäneeseen sotkuun, mutta toisinaan lopputuloksena on limaa.

Kyllä, limaa, jota voi puristella käsissään ja tunkea purkkeihin. That’s it.

Kummassakaan villityksessä ei ole mitään järkeä. Sormissa pyörivällä hyrrällä ei voi tehdä mitään. Lima on aikuisesta vain ällöä.

Mutta lapsemme ovat internetistä ja yhteydessä toisiinsa. Mikä on kiehtovaa – ja järkevyyteen kasvaneesta aikuisesta outoa.