Limainen fidget spinner

Koululaisten nettivideoissa leviävät lima- ja spinnervillitykset saavat aikuiset hämilleen. Ja kämpät kamalaan kuntoon.

Profiilikuva
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.

Jos yhdellä asialla pitäisi kuvata koululaisen kesää 2017, se olisi ”limainen fidget spinner”.

Jokainen sukupolvi kokee jojo-villityksen ja lukuisia muita hittilelubuumeja. Mutta ikinä ei jojottelu ole iskenyt näin lujaa globaalisti kuin alunperin keskittymishäiriöisten lasten apuvälineeksi kehitetty sormihyrrä fidget spinner, hurjasti pyörivä yksinkertainen lelu, jossa on yhdistety muoviosalla laakereita.

Spinnereiden markkina-arvoksi on arvioitu vähintään puoli miljardia ja kiinalaiset tehtaat tuottavat markkinoille hyrriä koneet punaisina miljoonien kuukausivauhdilla. Fox Business:in haastattelema leluasiantuntija Jackie Breyer toteaa kyseessä olevan isoin ja nopein lelutrendi historiassa.

BuzzFeed huomauttaa, että spinneri-buumin erikoisuus on, ettei internet-ajalla villityksen laukaisemiseen tarvittu tv-mainoksia, suurten brändien mukana oloa tai edes jälleenmyyjiä. Hyrriä tilataan suoraan Kiinasta ja villitys leviää käyttäjien tekemien videoiden kautta lasten keskuudessa.

Mutta se spinneristä. On nimittäin toinenkin nettivideoissa leviävä villitys, joka aktivoi koululaisia. Nimittäin lima. Kesälomansa aloittaneet kodit on sotkettu epämääräisiin mönjiin ja vanhemmat repivät hiuksia päästään. Sama homma meidänkin taloudessa.