Blogit

Sisäpiiritietoa startup-maailmasta.

Latasitko Facebookista henkilödatasi? Koneellesi ilmestyi pommi

Blogit Hupparihörhö 1.4.2018 12:37
Sami Kuusela
Sami Kuusela - avatar
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.

Viime viikkoina mediat ovat julkaisseet ohjeita, kuinka kuka tahansa voi ladata Facebookista tai Googlesta kasan henkilödataa, jossa näkyy, kuinka iholle internet-jätit ovat päässeet. Vaikka ohjeilla halutaan lisätä avoimuutta, tietojen tarjoaminen on vaarallista.

Yksityisyydestään huolestuneet ovat järkyttyneet huomattuaan esimerkiksi, että Google on tiennyt, missä he ovat liikkuneet tai Facebookilla on ollut tiedot joidenkin käyttäjiensä kaikista puheluista ja tekstiviesteistä.

Onhan se epämukava tunne. Kun ajattelee, mitä moisella data dumpilla voisi tehdä, jos sen saisi vaikkapa vihollisestaan. Tai jos olisi mustasukkainen puolisostaan. Tai jos johtaisi valtiota, joka haluaisi kiristää kansalaisiaan.

Henkilökohtaisten tietojemme antaminen nettipalvelujen käyttöä vastaan on ollut se hiljainen sopimus, joho olemme kaikki suostuneet. Ainakin itseäni on lohduttanut ajatus, etteivät miljardiyhtiöt voi päästää pahoja hakkereita servereilleen riehumaan, että parhaat valkohatut suojelevat yksityisyyttäni, vaikka minusta aivan liikaa internetissä tiedetäänkin.