Blogit

Sisäpiiritietoa startup-maailmasta.

Laiskat yrittäjät

Blogit Hupparihörhö 7.10.2018 15:06
Sami Kuusela
Kirjoittaja on toimittaja ja liikemies, jonka Hupparihörhö-yritys etsii startupeja suuryrityksille kumppaneiksi ja ostettavaksi.

Kun tällä viikolla lakkoiltiin, sosiaalinen media täyttyi yrittäjien marinoista, kuinka yrittäjällä ei ole varaa lomiin tai muihinkaan etuuksiin, mitä ammattiyhdistykset ovat työntekijöille kiristäneet.

Moni kaverinikin ihan pokkana vaati, että ay-liikkeiltä pitäisi ottaa lakko-oikeus pois. Ammattiyhdistykset nähdään pelkkänä pahana ja vaarana yrityksille ja sitä kautta Suomen talouskasvulle.

Just siisti 30-luvun meno!

Kun puhutaan yrittäjistä, nostetaan esiin sankariyrittäjiä, jotka tekevät töitä kellon ympäri, stressaavat ja ottavat valtavia riskejä työllistääkseen suomalaisia. Mutta keskustelussa unohdetaan yleensä yksi, iso ryhmä. Nimittäin laiskat yrittäjät. Tunnen heitä monia. Heille yrittäminen tarkoittaa mahtavia lomaetuja, pienellä vaivalla saavutettua hyvää tulotasoa ja ihanaa vapautta.

Yksi kaverini on huippuluokan remonttimies, joka tekee vuodessa vain kahdeksan kuukautta töitä ja viettää lopun ajan lastensa kanssa tai matkailuautoilemalla Pohjois-Norjaan kalaan. Toinen pyörittää menestyvää puhelinmyyntifirmaa tekemällä viikossa muutaman tunnin töitä.

Näitä kavereitani – joita ihailen, sillä he ovat onnistuneita yrittäjiä – yhdistää, että he kertovat ylpeinä tärkeimmän motiivinsa yrittäjäksi ryhtymiseen olleen vapaa-ajan maksimointi. Siis mahdollisimman tehokas laiskottelu. Ei ihan sovi marttyyriyrittäjän mielikuvaan, jota niin moni vaalii.

Jos yrittäminen aiheuttaa liikaa kärsimystä, voi mennä oikeisiin töihin

Itsellänikin on tavoitteena laiska yrittäjyys vanhoilla päivilläni, kunhan tämä vimmainen startup-vaihe on ohi. En vielä halua maksimoida vapaa-aikaani, koska olen niin innoissani mahdottomista haasteista.

Kyllä työntekijöistä pitää huolehtia ja he tarvitsevat järjestönsä ja joukkovoimansa.

Vapaudesta voi myös luopua. Jos yrittäminen aiheuttaa liikaa kärsimystä, voi mennä oikeisiin töihin, ja näin lunastaa itselleen toisten ihmisten kovalla työllä raatamat edut. Jos siis haluaa nauttia ay-liikkeen saavutuksista. Sitä ennen voi vähentää vollaamista.