Kuntouttavaa koodaamista?

Profiilikuva
Blogit Hupparihörhö
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.

Viime aikoina kovan linjan poliitikot ovat nostaneet esille työttömien pakottamisen töihin. Ajatus on, että pakottamalla ihmiset tekemään hommia sosiaaliturvansa eteen, päästään eroon pummeista. Mutta miksi työt ovat vain siivoamista remppaa ja lannanluontia? Miksei it-hommia otettaisi myös pakkotyölistoille?

Eilinen Ylen Ajankohtainen Kakkonen kysyi, onko töihin määrääminen ”työttömien aktivointia vai palkatonta työtä? Mistä työkokeilussa ja kuntouttavassa työtoiminnassa on kyse?” Tänään blogaaja Saku Timonen totesi suoraan, että kyse on orjatyöstä. Ihmisiä pakotetaan hommiin, joista ei saa palkkaa, vaikka heidän työpanostaan kaupataan eteenpäin.

Timonen oli kaivanut esiin Huittisten kaupungin hinnaston, jolla se myy töihin pakotettujen osaamista eteenpäin. Yksityiset maksavat duunareistaan kaupungille kympin tunti, yritykset kaksi kymppiä. Työntekijä ei tienaa mitään.

”Yksityiselle myyty kuntoutettava työtön tuottaa tunnissa kaupungille saman verran kuin hän itse saa Kelalta päivässä. Yritykselle työtä tekevä tuo kaupungin kassaan rahaa kaksi kertaa oman päivittäisen kulukorvauksensa verran tunnissa”, laskee Timonen.

Näin kapitalistina tässä näkee mahdollisuuden: Kun nyt työttömät pakotetaan jo nyt tekemään maatilan töitä, paikkaamaan pyörän kumeja tai siivoamaan autoja, toimintaa kannattaa laajentaa. Miksei tietotyöläisiä pakotettaisi myös hommiin?