Kun köyhyydestä tuli rikollista

Kun matalapalkka-alojen työntekijöitä aletaan syynätä luottotietoja, se on pelkästään julmaa paskaa. Miksi rahavirhe tekee köyhästä hylkiön?

Profiilikuva
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Tähän se on mennyt: köyhyydestä on tehty rikollista ja oikeuden ihmisarvoiseen elämään menettää parissa kuukaudessa, kun jättää hätäänsä ottaman pikavipin maksamatta.

Suomessa lakeja säätävät lähinnä keskiluokkaiset oravanpyöräpossut

Koska Suomessa lakeja säätävät lähinnä keskiluokkaiset oravanpyöräpossut, voit olla vaikka minkälainen hirviö, kunhan maksat laskusi ajoissa. Voit tehdä kupruja, ajaa ihmisiä masennukseen työ- tai perhe-elämässä, kaahata kännissä tai hakata väkeä, kunhan muistat, ettei luottotietoja saa menettää. Sillä silloin sinut paha perii.

Luottotiedoton ihminen ei saa vuokrattua asuntoa, sillä lähes kaikki vuokranantajat syynäävät, onko yksiötä havitteleva köyhä ollut kiltti. Puhelinliittymien hankkiminen rajoittuu prepaideihin tai järjettömän kokoisiin vakuussummiin. Nyt taloudellisen erehtymättömyyden vaatimus on tullut myös matalapalkka-aloille. Ja se on julmaa jos mikä.

Mitä helvettiä?

Seura-lehti nimittäin kirjoittaa, että nykyään esimerkiksi kaupan kassamyyjiltä halutaan tarkistaa luottotiedot. Myös kunnat ovat Seuran artikkelin mukaan syynänneet kotihoitajiensa raha-asioita, koska ”he tekevät työtä yksityiskodeissa kotikäyntien aikana”, selittää Vantaan henkilöstöjohtaja Kirsi-Marja Lievonen. Mitä helvettiä? Tekeekö rahahädässä tehty virhe ihmisestä vuosiksi potentiaalisen rikollisen vai?

Myös mobiililiittymien myyjien luottotiedot tarkistetaan. Elisan rekrytoinneista vastaava Juho Toivola perustelee Seurassa luottotietojen tarkistamista myynnin ja asiakaspalvelun tehtävissä sillä, että ”työntekijöillä on pääsy asiakastietoihin”. Sairasta. Miten tietokantaoikeus liittyy luottotietoihin muuten kuin siten, että köyhää pidetään vältettävänä hylkiönä?

Yhteiskunnan vaurastuessa voimakkaimpien oikeudet vahvistuvat ja heikkoja hakataan entistä ankarammin. Ei se näin saa olla. Tämä on väärin. Pitäisi olla toisin päin. Tarvitaan armoa ja ymmärrystä.