Blogit

Sisäpiiritietoa startup-maailmasta.

Kukaan ei ajattele ”vain rahaa”

Blogit Hupparihörhö 26.1.2015 10:15
Sami Kuusela
Kirjoittaja on toimittaja ja liikemies, jonka Hupparihörhö-yritys etsii startupeja suuryrityksille kumppaneiksi ja ostettavaksi.

Kun muinoin vuonna -97 perustin ensimmäisen yritykseni kaverini kanssa, kuvittelin että rahan tekeminen on helppoa. Olinhan mediassa meritoitunut kulttuurityyppi, joka ajatteli yhteiskunnasta syvällisesti. Ja kun vastassa on väkeä, joka ”ajattelee vain rahaa”, vastustajat olisi helppo voittaa.

Ei siinä sitten hyvin käynyt. Vaikka internetin hulluina vuosina saimme pääomasijoittajilta miljoonia markkoja bisnestämme vauhdittamaan, ammattitaitomme ei riittänyt rikastumiseen.

Myöhemmin tajusin, että nuorena kaikkivoipaisena kulttuurisnobina syyllistyin kahteen ajatusharhaan: Kuvittelin että olisi olemassa minua tylsempää väkeä, joka ”ajattelee vain rahaa”. Luulin myös, että liiketoiminta olisi helppoa humanistille.

Yhä edelleen tapaa väkeä, joka kuvittelee, että varsinkin suurten yritysten johdossa ”ajatellaan vain rahaa”. Tämä väki koetaan alempiarvoiseksi, kylmäksi ja vähemmän syvälliseksi. Kun hippi joutuu yrittäjäksi, hän ahdistuu. On parempi perustaa osuuskunta, ettei vain näytä kapitalistilta. Ja liikeidean on oltava jollain tavalla luomu tai muuten huovutettu.

Eikö kuitenkin olisi parempi, että superhumaanit ihmiset perustaisivat ihan tavallisia yrityksiä, jotka kasvaisivat kuten markkinataloudessa kuuluukin? Eikö yhteiskunnasta tulisi parempi paikka, jos menestysyritysten johdossa olisi hippejä? Tätä ainakin minä yritän. Ja kyllä: tunnustan olevani todella hippi. Joka haluaa tehdä yrityksestään miljoonayrityksen.

Ei kukaan oikeasti ajattele ”vain rahaa”. Jokaisen huippuyrityksen taustalla on valtavasti ihan pehmeitä asioita ja uusia ideoita, jotka ovat tehneet yhtiöstä kiinnostavan. Kukaan joka ajattelee ”vain rahaa”, ei menesty.

Ja on se rahan tekeminenkin vaikeaa. Sen tajusin jo 90-luvulla, kun taistelin päivätolkulla budjettilaskelmien kanssa, jotka joku oikea osaaja olisi tehnyt muutamassa tunnissa. Bisnes on täsmälleen yhtä haastavaa kuin vaikkapa taiteen tekeminen. Jos siis haluaa olla voittajien joukossa ja paras.

Lopetetaan siis turha rikastumisen pelkääminen. Suomalainen liike-elämä tarvitsee kaikenlaisia yrittäjiä, kahtiajako hippeihin ja ihmisiin ”jotka ajattelevat vain rahaa” ei palvele ketään.