Blogit

Sisäpiiritietoa startup-maailmasta.

Kukaan ei ajattele ”vain rahaa”

Blogit Hupparihörhö 26.1.2015 10:15
Sami Kuusela
Sami Kuusela - avatar
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.

Kun muinoin vuonna -97 perustin ensimmäisen yritykseni kaverini kanssa, kuvittelin että rahan tekeminen on helppoa. Olinhan mediassa meritoitunut kulttuurityyppi, joka ajatteli yhteiskunnasta syvällisesti. Ja kun vastassa on väkeä, joka "ajattelee vain rahaa", vastustajat olisi helppo voittaa.

Ei siinä sitten hyvin käynyt. Vaikka internetin hulluina vuosina saimme pääomasijoittajilta miljoonia markkoja bisnestämme vauhdittamaan, ammattitaitomme ei riittänyt rikastumiseen.

Myöhemmin tajusin, että nuorena kaikkivoipaisena kulttuurisnobina syyllistyin kahteen ajatusharhaan: Kuvittelin että olisi olemassa minua tylsempää väkeä, joka "ajattelee vain rahaa". Luulin myös, että liiketoiminta olisi helppoa humanistille.

Yhä edelleen tapaa väkeä, joka kuvittelee, että varsinkin suurten yritysten johdossa "ajatellaan vain rahaa". Tämä väki koetaan alempiarvoiseksi, kylmäksi ja vähemmän syvälliseksi. Kun hippi joutuu yrittäjäksi, hän ahdistuu. On parempi perustaa osuuskunta, ettei vain näytä kapitalistilta. Ja liikeidean on oltava jollain tavalla luomu tai muuten huovutettu.