Köyhät kyttäävät toisiaan

Miksi keskitymme vihaamaan liian kalliita rattaita työntävää maahanmuuttajaa, kun vika on eliitissä? Suomi ei nouse Kelan ilmiantolomakkeilla.

Profiilikuva
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.

Muistatteko vielä ne ajat, jolloin herroja vihattiin? Kun Veikko Vennamo johti Suomen Maaseudun Puolueen 80-luvun alussa komeaan vaalivoittoon herroja härnäämällä ja hokemalla termejä ”rötösherrat” ja ”seteliselkärankaiset” ja toteamalla ”kyllä kansa tietää”.

Ne ajat ovat nyt ohi. SMP:n raunioilta noussut Perussuomalaiset keksi paremman vihollisen äänestäjilleen, nimittäin toiset köyhät ja tarkemmin ottaen maahanmuuttajat.

Herrojen vihaaminen on hankalaa, koska eliitti ei ole kansan kanssa tekemisissä, mikä tekee viholliskuvasta abstraktin. On helpompi nähdä vika lähipiirissään, varsinkin kun joka tuutissa hoetaan taloudellisia realiteetteja ja kansan säästötalkoita.

Monet oikeistopoliitikot haluavat tehdä ”köyhyydestä vähemmän houkuttelevan vaihtoehdon” – taustaoletuksenaan, että köyhyys olisi jotenkin kivaa. Tätä on jatkunut jo pitkään.

Viimeisin härskiys oli Kelan idea usuttaa köyhät kyttäämään toisiaan ja ilmiantamaan naapurinsa tukien väärinkäytöstä. Verohallinnolla ilmiantolomake on ollut netissä jo vuoden alusta.