Köyhät hiljaa! Susanna Koski sanoi sen, mitä moni ajattelee

Profiilikuva
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.

Sosiaalinen media on siitä jännä paikka, että siellä saa näkyvyyttä olemalla eri mieltä kuin valtaosa muista. Homma menee näin: Ensin saadaan joku julkkis kiinni hölmöstä kommentista tai muusta törkeydestä, mistä seuraa närkästyksen ensimmäinen aalto. Jo muutaman tunnin kuluttua joku neropatti Twitterissä keksii, että asia onkin aivan päinvastoin: alun roisto onkin uhri.

Kaikilla meillä on kuule rajoitteita, heh heh

Näin on käynyt myös Kokoomuksen kansanedustaja Susanna Koskelle, jonka empatiakyvyttömyys sai aikaan suuttumuksen, kun Koski kohtasi A-studion Kuplat-sarjassa työttömän ja sairaan Anna-Maija Tikkasen. Nyt monet neropatit ylistävät Koskea pitkin nettiä ja opettavat, kuinka kuka tahansa voi ottaa itseään niskasta kiinni ja kuinka toimeentulotuella itseasiassa tulee hyvin toimeen, seikka jota Koski myös jankutti eduskunnassa kohtaamalleen köyhälle.

”Kaikilla meillä on kuule rajoitteita, heh heh”, oli Kosken vastaus rollaattorilla kulkevalle ja hengityssuojainta käyttävälle Tikkaselle, kun tämä kertoi työkyvyttömyyteen johtaneista sairauksistaan.

A-studion haastattelussa Koski myös kertoo, että on hänelläkin kokemusta köyhyydestä, nimittäin opiskeluajoilta. Siinä vasta on niin tyhmä läppä, että pää räjähtää. Opiskelija riekkuu haalareissaan nuudeleita syöden ja pyytää mammalta massia, kun alkaa tehdä tiukkaa. Opiskelija on myös valinnut hetkellisen köyhyytensä, jotta hänen tulevaisuutensa on valoisampi ja materiaalisesti yltäkylläinen. Pitkäaikaistyötön taas on kurjuuteen huputettu, jonka elinpiiri ja mahdollisuudet ovat mitättömät ja joka saa aivan liian usein kuulla susannakoskilta, kuinka köyhyys on oma vika ja ole hiljaa.