Koteloitunutta nöyryytystä

Profiilikuva
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.

Kun tuloja siirretään köyhiltä talouden elvyttämiseen, hallitus perustelee vaikeat päätökset välttämättömyydellä. ”Meillä ei vain yksinkertaisesti ole varaa”, on yleisin spleinaus ministeriltä. Kun päätöksestä tehdään laki, se koteloituu ja köyhien kurituksesta tulee uusi normaali.

Vuonna 1994 Esko Ahon hallitus poisti lapsilisän etuoikeuden, mikä tarkoittaa, että lapsilisä maksetaan verottomana bonuksena kaikille muille paitsi köyhille. Sossun asiakkailla lapsilisä lasketaan tuloksi ja se vähentää toimeentulotukea.

Vaikka näin semivassarina homma huolella harmittaakin, asia ei ole aivan niin, että porvari on puhtaasti paha. Toimeentulotuen lapsikorotusta nostettiin samalla kun vähennysoikeus poistui, joten lapsiperheet saavat yhä rahaa järjestelmältä enemmän kuin lapsettomat mutta eri reittiä.

Kysymys on periaatteellinen

Kysymys on periaatteellinen. Jos lapsilisää perustellaan universaalilla oikeudella ja hyvinvointivaltion lahjana kaikille kakaroita tehtaileville, on nöyryyttävää niistää köyhiltä se noin huntti per tenava.