Koodaaja ei ole nakkikone

Profiilikuva
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.

Aivan liian usein ”luovat” tyypit kuvittelevat, että startup-maailmassa menestytään niin, että ensin saadaan idea, sitten etsitään ”joku koodari” toteuttamaan se maailman tärkein appi ja lopulta nautitaan menestyksestä.

Suomessa ajatellaan ohjelmoiminen ihan väärin

Meille tuli toimistolle kesävuokralaiseksi vanha työkaverini Tuomas Artman, joka lähti edellisestä Sofanatics-startupistamme maailmalle ja päätyi Uberille koodaamaan. Tuomaksen mielestä Suomessa ajatellaan ohjelmoiminen ihan väärin.

”Suomessa tehdään huippudevaajista managereita”, analysoi Amerikan karaisema superheppu. ”Useinkaan hyvä ohjelmoija ei ole hyvä johtamaan väkeä, joten firma samalla saa heikon pomon ja menettää hyvän koodarin, kun koodaaja ’ylennetään'”.

Jenkeissä meno on eri. Huippudevaaja saa nousta rauhassa urallaan niin ylös kuin pystyy, eikä häntä pakotetaan pomoksi, jos sellainen homma ei luonnistu tai maistu. Parhaissa Piilaakson firmoissa koodaajia ei myöskään nakiteta tekemään muiden määräämiä asioita, vaan heitä kannustetaan löytämään uusia pulmia ja ratkaisemaan ne parhaalla osaamallaan tavalla.