Blogit

Sisäpiiritietoa startup-maailmasta.

Kirjeet takaisin!

Blogit Hupparihörhö 30.12.2013 09:11
Sami Kuusela
Kirjoittaja on toimittaja ja liikemies, jonka Hupparihörhö-yritys etsii startupeja suuryrityksille kumppaneiksi ja ostettavaksi.

Internetin viestintä on rikki. Se on aina ollut.

Lähetämme kiihtyvällä tahdilla viestejä ja kommentteja, jotka muuttuvat yhä enemmän puheen kaltaisiksi heitoiksi ja reagoinneiksi tilanteisiin.

Emme yleensä liiemmin mieti, mitä vaikkapa Facebookiin kirjoitamme, mikä on toki luonnollista viestintää, mutta on siinä pulmiakin. Nimittäin viestihistoria.

En nyt vaadi hysteeristä varovaisuutta verkossa kuten nykyaikaa pelkäävät vanhukset, vaan puhun fiiliksestä.

Tallentuva viestihistoria pilaa viestittelyn tunnelman. On kuin joku läpänheittoporukasta pitäisi nauhuria pöydällä ja saisi jokaisen läsnäolijan jäykistelemään ja esittämään itseään nokkelampaa.

Luonnollinen viestintä, esimerkiksi puhe – jota sosiaalisen median mölinä on hyvin lähellä – on aina tilanneriippuvaista ja tarkoitettu vain valituille vastaanottajille.

Siksi amerikkalainen Snapchat on niin suosittu palvelu. Snapchatin idea on hämmentävän simppeli: käyttäjät lähettävät toisilleen valokuvia, joita vastaanottaja ei näe kuin yhden kerran. Ruutukaappauksesta on tehty hankalaa, koska vastaanottajan tulee pitää sormeaan saamansa kuvan päällä ja kuva katoaa muutamassa sekunnissa.

Yksinkertaisella oivalluksella Snapchatin kehittäjät ovat palauttaneet nettiviestintään henkilökohtaisuuden ja yksityisyyden.

Ei ihme, että Facebook yritti ostaa tämän teinien suosiman palvelun kolmella miljardilla dollarilla. Huhujen mukaan Google vielä petrasi miljardilla.

Mutta entä jos ajateltaisiin homma päinvastaisesti kuin Snapchat? Kun nyt chattipuoli on saanu luonnollisemmaksi, mitä jos palattaisiin kirjeiden aikaan?

Olen jo pitkään haaveillut perustavani ”slow messaging”-startupin.

Idea on yksinkertainen: Haaveilen tekeväni palvelun, jossa lähetetään ”sähköisiä kirjeitä”. Siis oikeasti. Unelmoin systeemistä, joka palauttaa viestintään hitauden, keskittymisen ja henkilökohtaisuuden. Kaipaan siis kirjeitä. En kuitenkaan paperia.

Palvelussani käyttäjät istuisivat alas, miettisivät rauhassa, mitä haluavat ystävälleen tai rakkaalleen sanoa ja laatisivat pitkän viestin, joka voi sisältää tekstiä, kuvia, videoita tai ääniä. Viestistä tulisi henkilökohtainen, sen haluaisi säilyttää, eikä sitä voisi jakaa sosiaalisessa mediassa.

”Hitaan” viestin saamninen tuntuisi paljon paremmalta kuin email. Se tuntuisi erityiseltä. Saadessamme hitaan viestin, tajuaisimme että joku on oikeasti halunnut keskittyä kertomaan meille jotain. Ei pelkästään mölistä.

Tervetuloa mukaan tiimiin.