Keinoälykupla paisuu – taas

Profiilikuva
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.

Taas se on tapahtumassa: arvostetut tutkijat ja heidän perässään konsultit ja toimittajat kertovat meille, kuinka muutaman vuoden kuluttua tietokoneista tulee viisaampia kuin ihmiset.

Arvostetut mediat kertovat, kuinka huomenna keinoäly syrjäyttää konsultit, lakimiehet ja muut tietotyöläiset. Eikä esimerkiksi kaupan kassoja kohta enää ole, kun suurin osa nykyammateista katoaa.

Mutta kohta taas huomataan, että tulevaisuutta pitää siirtää. Maailman ja ihmisen matkiminen onkin liian vaikeaa koneelle, sijoitushuuma keinoälyfirmoihin laskee ja konsultit lopettavat ylenmääräisen höpöttämisensä.

Ilmiölle on nimikin, nimittäin ”AI winter”, eli keinoälytalvi, jolle löytyy mukava selvitys vaikkapa Wikipediasta, internet-aktiivien ihan oma-aloitteisesti ylläpitämästä tietopalvelusta, jota ei koosteta keinoälyllä vaan ihmisaivoilla ja yhteisöllisellä editointipolitiikalla.

Keinoälyn ensimmäinen buumi käynnistyi jo vuonna -56 yhdysvaltalaisessa Dartmouthin yliopistossa ja nousi kukoistukseen 60-luvulla, jolloin Herbert A. Simon, yksi pioneereista ennusti, että parinkymmenen vuoden sisällä koneet voivat tehdä ”mitä tahansa ihmistyötä”.