Kansantalouden karvalakkiaparaatti

Suomen Pankissa on vehje, jolla kansantaloutta simuloidaan. Nyt sitä käyttää vain hallitus. Rajapinta auki ja heti!

Profiilikuva
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.

Muistatteko vielä ajan, kun kansantaloustiede oli tylsää jaarittelua, jolla ei ollut mitään tekemistä oikean elämän kanssa? Sitten tuli Sipilän hallitus, epäreilut leikkaukset ja yllättäen jokaisesta meistä tuli taloustieteilijä. Ainakin Facebookissa.

Itsekin olen aivan hulluna jakanut kaiken maailman nobelistien ja opelistien lausuntoja Suomen talouden korjausresepteistä – ilman mitään muodollista koulutusta alaan. Olen raivoissani todistellut, kuinka vähätuloisten ostovoiman vähentäminen ja yleinen kurjistaminen johtavat Suomen vain syvemmälle maakuoppaan.

Mutta olenko ollut oikeassa? Antakaa kalut, niin todistan!

Viime viikolla viisaana taloustyyppinä pidetty Juhana Vartiainen vähätteli meitä talouspuuhastelijoita blogissaan. Vartiainen puhui alentuvaan sävyyn muun muassa Helsingin Sanomien toimittaja Paavo Teittisestä, joka oli etsinyt Twitterissä ekonomisteja, jotka haastaisivat poliittisen vallan ratkaisuja.

Vartiaisen mukaan paitsi meidän puuhastelijoiden, myös yksittäisten tutkijoiden on vaikea ottaa kantaa talousasioihin, koska meillä ei ole käytössämme ”kokonaistaloudellisia simulointimalleja”. Siis tietojärjestelmiä, joilla voidaan simuloida erilaisten leikkausten tai muiden muutosten vaikutusta kansantalouteen.