Jos Chempolis olisi startup...

…se olisi kuopattu jo 90-luvulla.

Profiilikuva
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.

…se olisi kuopattu jo 90-luvulla. Koska homma ei selkeästi ole ottanut tulta alleen.

Startup-asiantuntijana on vaikea ymmärtää, kuinka yhtiö voi toimia 20 vuotta tappiollisesti, lähinnä pelkkien pääomasijoitusten, valtion tukien ja lainojen avulla.

Startup-yrittämiseen kuuluu, että alkuvaiheessa tehdään roimasti tappiota ja poltetaan sijoittajien rahaa, kun bisnestä etsitään ja sen jälkeen skaalataan. Tämä on malli, jolla voi onnistua satumaisesti. Tai epäonnistua, mikä on aina todennäköisempää.

Epäonnistuminen ei ole väärin, eikä sitä edes pidä hävetä. Jos on panostanut kaikkensa potentiaaliseen voittajaan, ei sijoittajillakaan ole syytä suuttua. Tiedän tämän henkilökohtaisesta kokemuksesta, olen nimittäin polttanut paljon muiden rahoja bisneksissäni, jotka aloitin samana vuonna kun Chempolis perustettiin, eli vuonna 1997. Aikana jolloin internet oli uusi ja outo juttu, ensimmäinen teknologiakupla oli vasta paisumassa, eikä edes Sinkkuelämää-sarjaa tullut vielä televisiosta.

Chempolista meikäläisen säädöt, sijoitus- ja avustusmäärien lisäksi, erottaa se, että nyt minulla on seitsemäs firma menossa, kun Chempolis jatkaa jääräpäisesti selittämistä, että kyllä tämä tästä vielä lähtee.