Blogit

Sisäpiiritietoa startup-maailmasta.

Isokallio ja Möttönen

Blogit Hupparihörhö 10.5.2016 10:07
Sami Kuusela
Kirjoittaja on toimittaja ja liikemies, jonka Hupparihörhö-yritys etsii startupeja suuryrityksille kumppaneiksi ja ostettavaksi.

Hyvä kolumni tai blogiteksti on aina vähän epäreilu. Saadakseen tehoa maailmassa, jossa kaikki huutavat, pitää mennä henkilökohtaisuuksiin ja ymmärtää tarkoituksella vähän väärin.

Siksi kerron, että Kalle Isokallion pitäisi ottaa tauko paasaamisessaan. Isokalliosta on tullut parodiahahmo, suurten ikäluokkien mies, jolla on mielipide kaikista asioista.

Isokallion suurimmat meriitit sijoittuvat 80- ja 90-luvuille, jolloin hän työskenteli Nokiassa, loppuaikoina jopa toimitusjohtajana yhden vuoden ajan. Saatuaan fudut, Isokallio sai täyden noin miljoonan markan eläkkeen 43-vuotiaana ja saattoi keskittyä säätämiseen ja viisasteluun.

Lopullisesti kuppini Isokallion suhteen kaatui, kun jälkiviisaamme kirjoitti yritysten yhteiskuntavastuusta Iltalehteen.

”Otetaan esimerkiksi Möttösen Palvelut -niminen yritys ja katsotaan, millaista yhteiskuntavastuuta se kantaa. Kun Möttönen palkkaa Virtasen ja maksaa tälle viiden tonnin kuukausipalkkaa, Möttösen pitää myydä Virtasen työtä joka kuukausi, myös silloin kun Virtanen on kesälomalla, 9 000 eurolla. Möttönen lähettää joka kuukausi yhteiskunnalle firman kassasta 6 000 euroa siitä ilosta, että on tarjonnut Virtaselle työpaikan, sillä hänhän maksaa myös Virtasen palkasta pidätetyt verot. Ei Virtanen niitä maksa. Ei ellei Möttönen maksa hänelle ensin sitä palkkaa, josta vero pidätetään.”

Kuinka propagandistinen voikaan kirjoittaja olla? Ensin ”Möttönen” saa viiden tonnin palkkaa, mutta ”laskelmassa” brutto käännetään netoksi. Viiden tonnin palkka arkikielessä tarkoittaa sitä summaa, josta otetaan verot pois.

Kyllä sinä Kalle Isokallio tuon tiesit. Mutta halusit tarkoituksella hämätä.

Isokallio syyllistyi samaan hölmöyteen, kuin lähes kaikki yrittäjät, jotka valittavat kulujaan. Brutot käännetään netoiksi, arvonlisäveroista tehdään kuluerä ja PIM! lopulta yrittäjä maksaa enemmän veroja kuin tienaa. Täsmälleen tästä syystä inhoan yrittäjäjärjestöjen viestintää.

Ja Kalle Isokallion. Joka ei siis ihan perinteisessä mielessä ole yrittäjä. Vaan jättipottiin kompastunut kommenttiautomaatti.