Internetin puolustus

Profiilikuva
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.

Onko internet rikki? Ei ole, sillä se ei koskaan ole ollut ehjä ja juuri se netissä on ihanaa.

Viime päivinä sivistyneet ihmiset ovat alkaneet vaatia rajoituksia ja valvontaa sosiaalisen median palveluihin, koska neljä vuotta sitten paha analytiikkafirma osti ilman lupaa hankitut somepalvelun käyttäjätiedot tutkijalta, joilla hypnotisoitiin amerikkalaiset äänestämään väärin.

Tai siis ainakin tämä paha yhtiö on väittänyt. Että heillä olisi henkilödatalla täytetty taikalaatikko, joka nostaa kenet tahansa valtaan. Tästä on vastakkaisiakin näkemyksiä, kuten vaikkapa teknojournalistilla Cory Doctorowilla, joka totesi kirjoituksessaan, että ”vaikka Cambridge Analytica väittää asiakkailleen voivansa vaikuttaa vaaleihin, ei se tarkoita, että he olisivat hyviä työssään”.

Vaikka viime aikoina on vaahdottu lähinnä Facebookista, amerikkalainen internet-aktivisti Ethan Zuckerman kirjoitti sivistyneistölehti The Atlanticiin, että itseasiassa kyse on paljon suuremmasta asiasta kuin pelkästä Facebookin kamaluudesta. Koko netti on pilalla, koska väärät firmat ja ihmiset käyttävät sitä toisin kuin olisi mukavaa.

Zuckerman puhui ”tunteiden käyttämisestä aseena koko maailman mittakaavassa” ja tarinoi ”internetin perisynnistä”, jossa ihmiset saavat ilmaisia palveluja sillä ilmeisen hirveällä hinnalla, että heille kohdennettaan mainontaa ”psokograafisesti”. Aivan hirveää. Tarvitsemme nettipoliiseja. Tai jotain. Vaikka oikeasti ihmisten sielujen, eli yksittäisten verkkokäyttäjien tietojen ostaminen ei edes ole mahdollista, ainakaan helposti tai laillisesti. Facebookilla ei ole nettikauppaa, josta voit ostaa naapurin mummon syvimmät salaisuudet. Kaikki laillisesti myyty kohdennusdata on anonymisoitua eli yksittäisten ihmisten tiedot on poistettu.