Internet pilasi sananvapauden – voiko asialle tehdä jotain?

Profiilikuva
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.

Muistatteko kun sananvapaudesta puhuttiin siistinä juttuna? Kun uskoimme, että vaikka joku sanoo mielestämme vääriä asioita, ei sanomisia pidä kieltää, vaan väittää vastaan?

Usein lainattu läppä asiaan liittyen tulee ilmeisesti ranskalaiselta valistusfilosofi Voltairelta, ainakin ”Kysy kirjastonhoitajalta”-tietopalvelun mukaan: Lentävien lauseiden sanakirja (Suomen kielen sanakirjat 5, 1982) antaa sanamuodon ”Olen eri mieltä kanssasi, mutta olen valmis kuolemaan sen puolesta, että sinulla on oikeus sanoa se”

Sitten tapahtui jotain kummaa. Tuli internet ja varsinkin sosiaalinen media ja kaikki saivat sanoa ihan mitä sattuu. Ja kun sanottiin mitä sattuu, syntyi vihapuhe, valeuutiset ja kaikki muu iljettävä sonta, joka nykyään saastuttaa verkkoa ja lisää meidän kaikkien pahaa oloa. Samalla toisten sanomisten kyttääjät heräsivät ja tuli hätä.

’Sananvapaus’ pilattiin sanana

Sananvapaus koki terminä inflaation, kun sen takaa uhkailtiin, haukuttiin, kiihotettiin kansanryhmiä kohtaan – ja toisaalta innokkaimmat oikeamieliset halusivat rajoittaa mielipiteenilmaisua, kun liian moni läppä leimattiin rasismiksi tai muunlaiseksi väärämielisyydeksi. Kierre oli valmis ja kuilu syveni: samaan aikaan kuin (yleensä) hyvää tarkoittavat moraalinvartijat näkivät öyhötystä ja vihaa myös siellä, missä oli vain mielipiteitä, esimerkiksi maahanmuuttoa vastustavat kansalaiset menettivät uskonsa valtamediaan. Ja näkivät sananvapauttaan rajoitettavan myös silloin, kun täysin perustellusti haluttiin rajoittaa yleistä ennakkoluuloa ja vihaa tai henkilöön kohdistuvaa nettiraivoa.