Internet, mahtava paikka!

Internetissä toimii miljoonien hakkereiden ja idealistien armeija, joka tekee uupumatta hommia paremman internetin puolesta. Kaikki muuttuu paremmaksi.

Profiilikuva
Blogit Hupparihörhö
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.

Sami, tekno-optimisti tässä moi. Mitä kuuluu?

Kirjoitan tämän tuoreen Facebook-kaverini Pekka Vahvasen statuksen innoittamana. Pekka on kirjoittanut kirjan ”Kone kaikkivaltias – kuinka digitalisaatio tuhoaa kaiken meille arvokkaan”. Teos julkaistaan näinä päivinä ja siitä voi lukea enemmän täältä. En ole lukenut kirjaa, mutta kommentoin tietoja, joita on nyt tarjolla. Aion lukea kirjan toki, koska kiinnostaa!

Hesari julkaisi teoksesta maistiaisen viikonloppuna. Kirjoitus on otsikoitu pelottavasti: ”Teknologian peto kasvattaa voimiaan – Tekoälystä uhkaa kasvaa ihmiskunnan viimeinen keksintö, joka pyyhkäisee meidät tieltään kuin luonnonvoima”. Esseessä Vahvanen profetoi, että tekoäly saattaa kukistaa ihmiskunnan lähivuosikymmenien aikana. Jopa ihmisen tasoisen tekoälyn kehittäminen siviilikäyttöön on tyhmää uhkapeliä, saatikka sitten tappajarobottien, jotka ovat valtava uhka.

No ei ole. Meillä ei ole ”ennennäkemättömiä velhojen voimia”, kuten Vahvanen kirjoittaa vaan tekoäly on pelkkä rivi bittejä eikä kukaan voi tietää saadaanko koneille tietoisuutta todella pitkään aikaan. Facebookin tekoälyjohtaja on todennut koneiden olevan paljon tyhmempiä kuin kotikissat. Siis paljon tyhmempiä. Eikä niillä ole tietoisuuta, kuten kissalla.

Mutta se tekoälystä, on tässä muutakin vastaan väitettävää. Kustantajan kirjaesittelusivulla kerrotaan näin: ”Samat asiat, jotka johtivat kohti parempaa tulevaisuutta, heikentävät jo elämänlaatua. Informaatiotulva sirpaloi keskittynyttä ajattelua, ihmissuhteet typistyvät hymiöiksi, yksityisyys katoaa jatkuvan valvonnan myötä ja tekoälyn kehittäminen saattaa olla ihmislajin lopun alku. Meistä on tulossa oman menestyksemme uhreja.”