Iloitaan bitcoin-konkursseista!

Profiilikuva
Blogit Hupparihörhö
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.

Näin liikemiehenä on vaikea iloita konkursseista. Kun tietää, kuinka kovaa hommaa yritysten pyörittäminen on ja kuinka suuria henkilökohtaisia tragedioita konkursseista ja irtisanomista voi seurata, ei haudoilla hyppiminen maistu. Mutta entä jos moraalittomien bisnesten kuolemisesta iloittaisiin äänekkäästi?

On nimittäin olemassa hyviä, ympäristöä vain vähän rasittavia liiketoimintoja ja pahoja, maapalloa tuhoavia bisneksiä. Tämä asia ei ole suhteellinen tai viisasteltavissa.

Hyviä liiketoimia yhdistää vastuullisuus, arvot joihin oikeasti uskotaan ja joiden pohjalta toimitaan ja jotka pyrkivät kohti parempaa maailmaa. Näiden toimien vuoksi kierrätystalous on voimissaan, saasteet otetaan talteen teollisuuslaitosten piipuista ja siirrymme kohti päästötöntä liikennettä. Hyvät bisnekset myös rakentavat verkostoja ihmisten välille, jotta lähimmäisistä välittämisestä tulee muodikasta. Hyvät bisnekset eivät ole välttämättä huonosti kannattavia, vaan pidemmällä ajalla jopa huipputuottavia.

Sitten on pahoja bisneksiä, kuten kryptovaluutta bitcoinien louhiminen halvan sähkön maissa kuten Kiinassa, joissa suurin osa sähköstä tuotetaan kivihiilellä.

Bitcoin-aktivistit ovat ahkeria jeesustelijoita kertoessaan, kuinka rahajärjestelmistä vapaa valuutta on reitti utopiaan, jossa keskuspankkien ylivalta murenee ja demokratia voittaa, kun vaihdannan välineiden kontrolli siirtyy pois kansaa riistävältä eliitiltä. Vaikka todellisuudessa moni on lähtenyt bitcoin-bisnekseen pikavoittojen toivossa ja perustellut ahneutensa epämääräisellä Guy Fawkes -ideologialla ja rikollisuus rehottaa, kun rosvoilla on käytössään kontrolloimaton valuutta.