Huumeista voi olla vain yksi mielipide

Profiilikuva
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.

Olin viikonvaihteessa juontamassa Humaania päihdepolitiikka ry:n vapaaehtoisten järjestämää Huumepolitiikka.nyt -seminaaria, jossa oli huippupuhujia sekä Suomesta että ulkomailta. Koska juonsin koko roskan, jouduin kuuntelemaan jokaisen esityksen tarkasti haastatteluja varten. Oli raskasta, mutta antoisaa.

Oodi-kirjaston auditoriossa blaastattiin aamusta iltaan huumeista ja aloin tajuta, kuinka sairas tämä nykysysteemimme on. Käyttäjiä kyykytetään rangaistuksilla ja pelolla, ja huumeiden ongelmakäyttäjiä kohdellaan kuin karjaa, kuten vaikkapa huumeiden käyttäjien hoivaa tutkinut Riikka Perälä totesi (linkki vie videoon Riikka Perälän esityksen kohdalle ja kaikki esitykset löytyvät YouTubesta).

Huumepolitiikasta on vain yksi selkeä mielipide, jos asiantuntijoita kuunnellaan: käyttäjiä ei saa rangaista

Vaikka nykyaikana on muotia olla asioista montaa mieltä, huumepolitiikasta voi olla vain yksi selkeä mielipide, jos asiantuntijoita kuunnellaan: käyttäjiä ei saa rangaista, se johtaa vain kärsimykseen sekä yksilön että yhteiskunnan tasolla. Nykysysteemi on julma ja syrjäyttävä. Tätä mieltä olivat sekä THL:n tutkijat että muut asiasta tietävät, kuten rikosoikeuden professori Heini Kainulainen. Myös kansainväliset puhujat lauloivat suomalaisten kanssa samaan nuottiin. Entinen peitepoliisi Neil Woods kertoi mahtavassa esityksessään, kuinka oli tajunnut ihmisraunioita manipuloidessaan koko systeemin mielipuolisuuden, Portugalin dekriminalisoinnista kertonut Nuno Capaz naureskeli, että Suomen meininki on sama 20 vuotta sitten hänen maassaan. Suomen takapajuisuutta kummasteli myös Norjan huumereformista luennoinut parlamentaarikko Carl-Erik Grimstad. Voimakkain viesti tuli Anne-Marie Cockburnilta, joka sai yleisön itkemään kertoessaan, kuinka 91 % ekstaasi oli tappanut hänen tyttärensä. Kuolema, joka olisi voitu välttää, jos tabletti olisi testattu.

Ainoastaan muutamat poliitikot ja järjestöt yskivät paneeleissa, kun puhuttiin dekriminalisaatiosta eli huumeiden käyttörikoksen poistamisesta rikoslaista. Kun pitää miellyttää kaikkia, ei uskalla ottaa kantaa. Eikä poliisiinkaan voi luottaa. Vaikka poliisi voisi jättää huumeiden käytöstä kiinni jääneet rankaisematta, se ei sitä tee.