Huippukokouksesta jäi paha mieli

Profiilikuva
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.

Trump on vaarallinen pelle, joka antautui Helsingissä venäläiselle alfaurokselle ja petti Amerikan. Tässä yhteenveto kaikista analyyseista, joita on eilen ja tänään riittänyt. Rankimman tulkinnan Helsinki Summitin tuloksista tarjosi USA:n top10-levikkisiin lehtiin kuuluva New York Daily News, jonka kansikuvassa paidatonta Putinia kädestä pitelevä Donald Trump apuu Uncle Sam -hahmoa käsiaseella päähän ja otsikko on: ”Avoin maanpetos”.

https://www.facebook.com/NYDailyNews/photos/a.307670237540.152652.268914272540/10155563458542541/?type=3&theater

Some on väärällään meemejä, joissa Trumpista tehdään Putinin talutuksessa oleva nahkahomo tai muuten pyritään nolaamaan tämän amerikkalaisen vanhuksen miehisyys. Ahdistaa. Netti on täynnä idiootteja, jotka eivät edes tajua pelaavansa populistien pussiin ”hassuttelullaan” vaikka todistavat ainoastaan oman ahdasmielisyytensä.

Vaikka suurvaltapolitiikkaan kuuluu toisten valtioiden asioihin puuttuminen ja vaalituloksiin joko salaa tai näkyvästi vaikuttaminen, amerikkalaiset ovat järkyttyneitä, että Venäjä harrasti propagandaa ja hakkerointia vaaleissa, joissa Trumpista tuli presidentti. Vaikka itse harrastavat mitä törkeintä valehtelua ja pimeitä operaatioita esimerkiksi Lähi-Idässä.

Pöyristely juuri vaaleihin sekaantumisesta vaikuttaa suomalaisen näkökulmasta älyttömältä. Eikö uutinen ennemminkin olisi, jos Venäjä, USA tai muut suurvallat eivät yrittäisi vaikuttaa toisten valtioiden asioihin? Eikö olisi ennenkuulumatonta, jos supervalta ilmoittaisi, että antaa muiden huolehtia omista asioistaan?