Huimaa kehitystä! Vaikka pakolla.

Keskuskauppakamarin selvitys naisista pörssiyhtiöiden johdossa on Suomelle nolo. Silti sille väännettiin positiivinen otsikko.

Profiilikuva
Blogit Hupparihörhö
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.

Viime viikolla Keskuskauppakamari julkaisi selvityksen naisista suomalaisten pörssiyhtiöiden johdossa. Selvitys on puuduttava, mutta suurelta osin asiallinen. Paitsi erittäin outo painotuksiltaan ja varsinkin otsikoltaan.

”Suomi toisaalta toimii esimerkkimaana siitä, miten naisten asemaa yritysten johtopaikoilla on onnistuttu edistämään ilman kiintiösääntelyä”, todettiin ja hetken kuluttua jatkettiin: ” Syksyllä 2014 yhtiöistä 91 prosentilla on molempia sukupuolia hallituksessaan. Vielä viime vuonna tuo luku oli 86 %, ja vuonna 2008 molempia sukupuolia oli vain 51 prosentilla yhtiöitä. Kehitys on tässä suhteessa ollut huimaa.”

Huimaa?

Jos Suomen 119 pörssiyhtiöistä vain yhdellä on hallituksessaan yhtä paljon naisia kuin miehiä ja puolella yhtiöistä naisia hallituksessa vain yksi, ”huima” on surullista hihitystä aiheuttava pakkopositiivinen adjektiivi.

Selvityksen loppupuolelta löytyykin sitten se varsinainen pihvi. Suomalaisista pörssiyhtiöistä vain yhdessä on nainen toimitusjohtajana. Prosenttilukuna tämä on nolo 0,8, kun EU-maiden keskiarvo on 3,3 %. Ruotsissa naistoimitusjohtajia on 6 % prosentissa pörssiyhtiöistä.