Sisäpiiritietoa startup-maailmasta.

Hesari tekee kansalaisista vasikoita

Sami Kuusela
Blogit Hupparihörhö 26.2.2018 20:11
En tiedä onko Brother Christmas -hyväntekeväisyyshahmona esiintynyt Ari Koponen huijari vai ei, eikä se edes ole tämän kirjoituksen pointti. Koko kohun kauheus on nimittäin syvemmällä. Moraalitotalirismissa ja sen nousussa Helsingin Sanomien avulla. Löysästä rahanjaosta ja Teemu Laajasalo -levelin k...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Sami Kuusela

Kirjoittaja on toimittaja ja liikemies, jonka Hupparihörhö-yritys etsii startupeja suuryrityksille kumppaneiksi ja ostettavaksi.

Keskustelu

Onko sinusta oikein jos kerää hyväntekeväisyyden nimissä satoja tuhansia euroja ja rahan keräys, käyttö ja jako ovat täysin pimennossa rahan lahjoittajilta?

Tässä tekstissä ei käsitelty tuota näkökulmaa vaan yksityisviestien julkaisemista.

Jos lähtee julkisuuteen keräämään ihmisiltä rahaa hyväntekeväisyyteen hyödyntäen omaa henkilökohtaista brändiään, ei pitäisi olla kovin yllättynyt siitä, että sen brändin totuudenmukaisuudesta voidaan olla kiinnostuneita. Etenkin siinä vaiheessa, kun rahaa alkaa tulla ovista ja ikkunoista. Jos aikoo hyötyä julkisuudesta, se tarkoittaa luopumista tavallisen kansalaisen yksityisyydestä.

Yksityisviesti separeista käsitteli BC-idean taustoja. Perusteltu, koska lisäsi merkittävästi lukijan tietoa hankkeesta. Näyttäisi olleen puolivakava itsensä työllistämisyritys, joka lähti lentoon ja karkasi käsistä.

Yksityisviesti huorittelusta liittyi toiseen hyväntekijään. Koposen julkinen lausunto on ollut, että more the merrier. Perusteltu, koska toi esiin täysin vastakkaisen tiedon.

Yksityisviesti neekereistä on rajatapaus. Koponen teki kuitenkin sen mokan, ettei erottanut BC:tä itsestään, vaan päinvastoin veti hyvin selkeitä yhtäläisyysmerkkejä näiden kahden hahmon välille. BC on julkisesti hyvän tahdon ja ilon lähettiläs. Neekeriviesti lisäsi taas tietoa siitä, millaista aatemaailmaa hahmon takana liikkuu.

Koposen olisi kannattanut viimeistään kesällä, kun HS lähestyi ekan kerran, aloittaa välimatkan teko hahmoonsa. ”Brother Christmas on se tyyppi, joka haluaisin olla, vaikken siinä aina onnistu.” Sen sijaan minkäänlaista valmistautumista ei näytä tapahtuneen, vaan reaktio on kuin tämä kaikki olisi tullut puskista.

Tavallisesti olen arvostanut Sami Kuuselan hyvin perusteltuja näkemyksiä. Tässä on nyt huonosti harkittu ylilyönti. HS on tutkinut aihetta pidemmän aikaa, käsittääkseni puoli vuotta. Miksi tällaisesta huijauksesta pitäisi vaieta? Asia on erittäin vakava, yhteiskunnallisesti merkityksellinen. Jos menetämme luottamuksen hyväntekeväisyyteen, se on valtava vahinko koko suomalaiselle yhteiskunnalle. Antero Mukka perusteli ratkaisun tänään lehdessä todella hyvin. Ari koposen yksityisviesteistä paljastuu ihmisen arvomaailma.

Tässäpä jälleen Hesarilta yksi näyte siitä, miten sananvapaudeksi ja markkinataloudeksi itseään kutsuva median toiminta kääntyy vähä vähältä kohti DDR:läistä kyttäysyhteiskuntaa.

Sananvapauden nimissä puolet kansalaisista alkaa ilmiantaa toista puolta ja toinen sitä toista. DDR:ssä toimija oli Stasi, Suomessa ”vapaa” media, jonka toiminnan motiivina on mahdollisimman taaja myynti ja erityisesti mainostajien miellyttäminen – mikä toteutuu, kun tirkistelynhaluiset ja mielensäpahoittajat ovat mainostajalle kaikkein oivallisinta karjaa kynittäväksi.

Niinpä, se on sitä vapaata markkinataloutta vissiin.

Hallelujaa, tätä vapauden riemua!