Heraldikkoa harmittaa

Profiilikuva
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.

Viikon absurdeimman närkästyjän palkinto menee tällä kertaa Turkuun.

Eilen Turun Sanomat otsikoi oudosta kiistasta näin ”Turku tilasi modernin vaakunan: kulut 40 000, heraldikko raivoissaan

Turun museokeskuksen tutkija Tom Bergroth avautui paikallislehdessä, kuinka hänet oli sivuutettu Turun kaupungin vaakunan uudistusprosessissa, vaikka hänet oli nimitetty ”Turun kaupungin virallisesta heraldiikasta vastaavaksi käsittelijäksi” jo vuonna 1984. No hitsi. Ihan varmaan harmittaa! Noin kauan jo ollut noissa hommissa ja sitten mies unohdetaan kokonaan.

Sillä unohduksesta tosiaan oli kyse. Turun kaupungin viestintäjohtaja myönsi, että heraldikko oli vain päässyt unohtumaan. Onko syynä some-aika? Eikö heraldikko ollut pitänyt osaamisestaan tarpeeksi ääntä Facebookissa, Twitterissä ja WhatsAppissa? Vaakuna päivässä olisi estänyt unohtumisen!

Mutta sitten heraldikko paljasti, ettei hän ymmärrä graafisesta suunnittelusta oikeastaan mitään. Hän väitti, että olisi tehnyt uuden vaakunan 1500 eurolla, joka olisi mennyt tietokoneohjelmien hankintaan. Really? Muuttuuko tutkija graafikoksi digitusseja ostamalla? Jos näin on, mihin visuaalisen alan ammattilaisia edes tarvitaan?