#HasPetteriLandedYet

Profiilikuva
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.

Tällä hetkellä atk-tietäjä ja tietokirjailija Petteri Järvinen on Atlantin yllä, ilman internet-yhteyttä. Noin neljän tunnin kuluttua hänen koneensa laskeutuu Atlantan lentokentälle ja kun Järvinen avaa puhelimensa, se on täynnä notifikaatioita ja vihaa.

Viisi tuntia sitten yksityisyydensuojasta ja nettietiketistä haastatteluja antanut asiantuntija päivitti Facebookiin kuvan valtavan lihavasta vierustoveristaan, ilmeisesti aasialaisesta naisesta ja höysti julkisen postauksensa sarkastisella ”Tästä tulee pitkä lento…”-saatteella.

Todellinen klassikkomoka. Me kaikki muistamme edesmenneen Teri Niitin aiheuttaman someraivon, kun tämä salakuvasi imettävää äitiä lentokoneessa ja toivoi, että nainen olisi peittänyt rintansa. Päivityksestä noussut viha oli kohtuutonta, julmaa ja aivan liian ankaraa Niittiä kohtaan.

Maailmalla näitä tapauksia on ollut monia. Tunnetuin lienee PR-johtaja Justine Saccon tapaus, jossa hän mölöytti Twitteriin: ”Menossa Afrikkaan. Toivottavasti en saa AIDSia. Vitsi vitsi. Olen valkoinen!”

Saccon viesti aiheutti valtavan raivon ja lynkkauksen jo lennon aikana ja tilannetta seurattiin hashtagilla #HasJustineLandedYet. Saccoa oltiin vastassa lentokentällä. Tyhmä vitsi maksoi Saccolle työpaikan.