Häntä pystyyn, Nokia-insinööri!

Profiilikuva
Blogit Hupparihörhö
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.

Näinä päivinä ei ole kovinkaan coolia sanoa olleensa Nokian tuotekehityksessä töissä. Sen kun lohkaisee, kuulee joko suoraa pilkkaa tai sääliviä sanoja.

Nokian osoittauduttua kuolevaiseksi on virheiden osoittelu alkanut. Erityisesti yhtiön tuotekehitystä on haukuttu tehottomaksi ja organisaatiota kömpelöksi. Jälkikäteen kaikki olivat nähneet iPhonen erinomaisuuden ja kosketusnäyttöjen voittokulun. Kaikki paitsi se tyhmä väki siellä Nokian tuotekehityksessä.

Välillä tuntuu, että sanaan ”Nokia-insinööri” tiivistyy kaikki ankeus, ilottomuus ja tyylittömyys. Sana on synonyymi huonolle suomalaiselle.

Mitä oikein tapahtui? Vielä hetki sitten Nokian insinöörit olivat taikureita. Vuonna 2007 yhtiön liikevaihto oli suurempi kuin Suomen valtion budjetti ja Nokian osuus maailman kännykkämyynnistä oli 40 prosenttia. Se on kova saavutus, eikä sitä saavuteta mokailemalla ja tekemällä vääriä asioita.

”Nokia ei vain pystynyt olemaan nykyaikainen” on yleinen lausunto jälkiviisastelupöydissä. Uusista bisnestrendeistä intoilevat julistavat, että nykyään suurtenkin yritysten tulee olla ketteriä, tuotekehityksessä pitää uskaltaa epäonnistua ja parhaiten uusia keksintöjä syntyy, kun annetaan pienten tiimien tehdä itsenäisesti työtä. Erityisesti sisäinen yrittäjyys eli intrapreneurship on päivän sana.