Blogit

Sisäpiiritietoa startup-maailmasta.

Haaste kansanedustajille: työttömyyssimulaatio

Blogit Hupparihörhö 2.2.2018 08:49
Sami Kuusela
Kirjoittaja on toimittaja ja liikemies, jonka Hupparihörhö-yritys etsii startupeja suuryrityksille kumppaneiksi ja ostettavaksi.

Kun nyt niin monet päättäjät ihmettelevät, mikä kansaa aktiivimallissa niin kamalasti harmittaa, haastan kaikki aktiivimallin puolesta äänestäneet kansanedustajat työttömyyssimulaatioon.

Kyseessä on yksinkertainen nettitesti, jossa pitää vastata vain muutamaan kysymykseen 65 päivän välein. Helppoa, eikö totta!

Jos joku kansanedustaja ei ota haastetta vastaan, voidaan tätä pitää laiskana raukkana, joka on säätänyt lain liian heikoilla tiedoilla.

Kysymykset ovat yksinkertaisia ja ne haetaan reaalimaailmasta. Tässä muutama esimerkki.

  • Olet työtön lastentarhanopettaja ja sinulle tarjotaan vapaaehtoistyötä kehitysvammaisten lasten kerho-ohjaajana. Ajatus tuntuu houkuttelevalta, sillä samalla kun saat tehdä hyvää, pidät ammattitaitoasi yllä. Otatko vapaaehtoistyön vastaan? Auttaako vapaaehtoistyösi sinua säilyttämään työttömyysetuutesi?
  • Olet työtön toimittaja. Päätät perustaa blogin, jotta kirjoitustaitosi ei heikkene. Kirjoitat joka päivä ajankohtaisista asioista ja maineesi kirjoittajana kasvaa – ja samalla mahdollisuutesi työllistymiseen paranee. Säilyykö työttömyysetuutesi, kun kerrot blogistasi TE-toimiston virkailijalle?
  • Olet työtön kirvesmies. Naapurisi haluaa sinut avuksi taloprojektiinsa ja ehdottaa maksavansa sinulle työstä ”muutaman tonnin”. Naapurisi ehtona on, että perustat yrityksen keikkaa varten tai laskutat työstäsi yksityisille henkilöille tarkoitetun laskutuspalvelun kautta. Otatko työn vastaan?
  • Olet työtön ohjelmoija. Kansanopistossa on kurssi, jossa oppisit uuden ohjelmointikielen, joka voisi auttaa sinua työllistymään. Menetkö opiskelemaan? Auttaako opintosi sinua säilyttämään työttömyysetuutesi?

Ei pitäisi olla vaikeaa? Jotta testi ei olisi liian helppo, testiin osallistujat sijoitetaan satunnaisgeneraattorilla eri puolelle Suomea. Virtuaalinen sijoituspaikka vaikuttaa kansanedustajan saamiin kysymyksiin.

Oikeat vastaukset määrittelee TE-toimisto, joka toimii myös ylimpänä tuomarina. Jos tulkinta on epäselvä, vastaus arvotaan ja virhearvan iskiessä testattavaa rangaistaan. Valitusoikeutta ei ole.

Testi toistetaan 65 päivän välein, eikä siitä eikä siitä voi luistaa esimerkiksi perhesyistä tai muihin kiireisiin vedoten.

Siis kansanedustaja: Otatko haasteen vastaan? Jokaisesta väärästä vastauksesta menetät 4,65 % palkastasi seuraavan 65 päivän ajaksi. Jos vastaat kunnolla pieleen, viedään sinulta koko palkka.

Tuntuuko epäreilulta? Lopeta ruikuttaminen! Ethän joudu edes tekemään mitään muuta kuin simppelin verkkokyselyn.

Lupaan uhrata työaikaani tämän testin rakentamiseen ja uskon, että Suomesta löytyy monta työtöntä koodaajaa, joka auttaa tässä työssä. Korvausta vastaan.

LISÄYS: Vaikka tämä ehdotus saattaa vaikuttaa trollaamiselta, tarkoitukseni on hyvä. Tässä tarjoutuu hieno tilaisuus tutustua säätämäänsä lakiin henkilökohtaisen kokemuksen kautta. Hienoa, eikö tottta!