Haaste kansanedustajille: työttömyyssimulaatio

Profiilikuva
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.

Kun nyt niin monet päättäjät ihmettelevät, mikä kansaa aktiivimallissa niin kamalasti harmittaa, haastan kaikki aktiivimallin puolesta äänestäneet kansanedustajat työttömyyssimulaatioon.

Kyseessä on yksinkertainen nettitesti, jossa pitää vastata vain muutamaan kysymykseen 65 päivän välein. Helppoa, eikö totta!

Jos joku kansanedustaja ei ota haastetta vastaan, voidaan tätä pitää laiskana raukkana, joka on säätänyt lain liian heikoilla tiedoilla.

Kysymykset ovat yksinkertaisia ja ne haetaan reaalimaailmasta. Tässä muutama esimerkki.

  • Olet työtön lastentarhanopettaja ja sinulle tarjotaan vapaaehtoistyötä kehitysvammaisten lasten kerho-ohjaajana. Ajatus tuntuu houkuttelevalta, sillä samalla kun saat tehdä hyvää, pidät ammattitaitoasi yllä. Otatko vapaaehtoistyön vastaan? Auttaako vapaaehtoistyösi sinua säilyttämään työttömyysetuutesi?
  • Olet työtön toimittaja. Päätät perustaa blogin, jotta kirjoitustaitosi ei heikkene. Kirjoitat joka päivä ajankohtaisista asioista ja maineesi kirjoittajana kasvaa – ja samalla mahdollisuutesi työllistymiseen paranee. Säilyykö työttömyysetuutesi, kun kerrot blogistasi TE-toimiston virkailijalle?
  • Olet työtön kirvesmies. Naapurisi haluaa sinut avuksi taloprojektiinsa ja ehdottaa maksavansa sinulle työstä ”muutaman tonnin”. Naapurisi ehtona on, että perustat yrityksen keikkaa varten tai laskutat työstäsi yksityisille henkilöille tarkoitetun laskutuspalvelun kautta. Otatko työn vastaan?
  • Olet työtön ohjelmoija. Kansanopistossa on kurssi, jossa oppisit uuden ohjelmointikielen, joka voisi auttaa sinua työllistymään. Menetkö opiskelemaan? Auttaako opintosi sinua säilyttämään työttömyysetuutesi?