Eurooppalainen nettiselain on hölmö idea

Profiilikuva
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.

Lähes aina kun poliitikko ottaa kantaa tietotekniikkaan, nörtit pyörittelevät silmiään. Näin kävi myös tänään, kun Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni vaati ulko- ja turvallisuuspoliittisessa puheenvuorossaan kyberomavaraisuutta, eli käytännössä riippumattomuutta USA:n yritysten tietoteknisistä järjestelmistä.

”Käytännössä kyberomavaraisuus tarkoittaa esimerkiksi eurooppalaista käyttöjärjestelmää ja www-selainta. EU voisi toimia myös varmenteiden myöntäjänä”, julisti Kulmuni.

Lähes aina kun poliitikko ottaa kantaa tietotekniikkaan, nörtit pyörittelevät silmiään

For real? Vaikka ymmärrän, että huoltovarmuus myös nettiasioissa on ylväs tavoite, on eurooppalainen käyttöjärjestelmä ja nettiselain hölmö ajatus. Verkko ja sen teknologiat kehittyvät maiden tai maanosien rajoista välittämättä ja käytämme juuri niitä markkinoilla olevia ratkaisuja, mitkä toimivat parhaiten.

Jos nyt kuitenkin kävisi niin, että EU:ssa nysvättäisiin keskusjohtoisesti joku käyttis ja browseri, ei näitä käyttäisi kukaan, jos ne eivät olisi toiminnoiltaan ja tunnelmaltaan parempia kuin jenkkikilpailijat. Paitsi jos pakotettaisiin. Mikä olisi supertyhmää ja haitallista työn tuottavuudelle ja ihan kaikkien hyvinvoinnille.