Epänimet bisneksen haittana

Suomessa on valtavasti hyviä firmoja, joiden nimen tärkein ominaisuus on nopea unohdettavuus.

Profiilikuva
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.

Miksi startupeilla on niin tyhmät nimet? Tai ei edes tyhmät, vaan niin mitäänsanomattomat, että menettää elämänhalunsa. Suomessa on valtavasti hyviä firmoja, joiden nimen tärkein ominaisuus on nopea unohdettavuus.

Olin tällä viikolla tapaamassa erästä sijoitusrahastoa ja kävimme läpi rahaston portfolioyrityksiä sekä pitkää listaa yhtiöistä, joita sijoittaja oli tavannut.

”Caloom, Epooq, Kneto, Pontstic, Sowiso..” Oli pakko kirjoittaa nimiä ylös, koska niitä olisi ollut täysin mahdoton muistaa.

Hyvä esimerkki hajuttomuudesta on upea yhtiö Enevo, jonka roska-astioihin asennettavat sensorit kertovat jätteenkuljetukselle, milloin astiat ovat täynnä ja säästävät näin kustannuksia ja turhaa ajoa. Bisnes pelastaa luontoa ja parantaa elämänlaatua, mutta se nimi. Voi hyvä luoja, mikä epänimi. Sehän on kuin Sonera. Tai Merita. Tehdään testi: muistatko nyt, mikä tämän jäteyrityksen nimi oli? Siis palaamatta kirjoituksessa ylöspäin. Ei kukaan muukaan.

Tyhmiin nimiin on tietysti selityksensä: internetin .com-päätteiset domainit ovat loppu ja ollakseen uskottava bisneksessään, tulee yleensä omistaa .com-osoite. Yli kymmeneen vuoteen tavallisia englanninkielisiä sanoja ei ole ollut vapaana ja on ollut pakko kikkailla. Mutta toisaalta: puoli vuotta sitten tarkistin ja esimerkiksi hoodiedude.com oli varattavissa. Myös suomenkielisiä nimiä on yhä tarjolla vaikka kuinka.