Blogit

Sisäpiiritietoa startup-maailmasta.

En enää kadehdi ruotsalaisten huviloita

Blogit Hupparihörhö 9.8.2018 16:39
Sami Kuusela
Kirjoittaja on toimittaja ja liikemies, jonka Hupparihörhö-yritys etsii startupeja suuryrityksille kumppaneiksi ja ostettavaksi.

Käytiin viime viikolla perheen kanssa Ruotsissa. Ihana mesta. Ja taas iski hirvittävä kateus.

Ruotsinlaivaan liittyvä ydinkokemus nimittäin on, että kun katsoo ikkunasta ulos Tukholman saaristossa, näkee tuhansittain täydellisiä huviloita, joiden pihoilla sinikeltaiset viirit ja liput lepattavat ja pellavapäät pitävät hauskaa. Alkaa suomalaista harmittaa. Sillä kun palaa Helsinkiin, näkee armeijan mastoja mustanpuhuvilla kalliosaarilla, teollisuuslaitoksia ja kauhuelokuvien mielisairaalaa muistuttavan Hylkysaaren entisen merimuseon.

Did you see our post about the Gothenburg archipelago yesterday? Today we're looking at spending a day or two in Stockholm's amazing archipelago. http://fal.cn/4DtD📷 Henrik Trygg/imagebank.sweden.se

Julkaissut VisitSweden Keskiviikko 25. huhtikuu 2018

Mutta sitten helpotti. Tajusin, että Tukholman saariston pakahduttava idylli kertoo pitkäaikaisesta hyvinvointivaltiosta, jossa mahdollisimman suuri osa kansaa on saanut vaurastua rauhassa. On vältetty sodat, on huolehdittu heikoista ja on uskallettu olla pehmoja.

Hyvinvointivaltio on edellytys kansakunnan vaurastumiselle. Kun mahdollisimman monelle taataan sauma kilvoitella, hakeutua kykyjään vastaaviin hommiin, perustaa firmoja ja jos hommat menevät pieleen, tarjotaan turvaverkko, ihmiset uskaltavat ottaa riskejä ja unohtavat rosvoilun ja riistämisen. Tämä johtaa yleisen hyvinvoinnin kasvuun ja kansantalous tykkää. Tästä ihana Ruotsi on loistava esimerkki, enkä enää osaa kadehtia höpsöjä naapureitamme. Ostin jopa Junibackenista itselleni Pippi Långstrump -paidan.

Jos siis uskot markkinatalouteen, ethän hauku hyvinvointivaltiota. Tänään Hesarissa mahtava Sixten Korkman totesi, että ”markkinatalous on tehokkain vaurautta luova mekanismi mitä maailma on keksinyt. Mutta liika on liikaa.”

Heja svenssons!