Digitalisaatio on vanha juttu

Miksi konsultit höpöttävät yrityksille biteistä kuin viidakosta revityille alkuasukkaille?

Profiilikuva
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.

Olin viime viikolla puhumassa suuren yhtiön johtajille digitalisaatiosta. Kun kutsu kävi, menin hetkeksi jumiin. Mitä uutta voisin kertoa porukalle, joka on kuullut jo kaiken ja lukenut suurten konsulttitoimistojen raportteja, joissa kerrotaan internetin mullistavan kaiken?

Lopulta tajusin, että tärkein tehtäväni on rauhottaa väkeä, jolle valopääkonsultit toitottavat, että he ovat jääneet ajastaan jälkeen.

Suurin osa vallankumouspuheesta on roskaa. Digitalisaatio ei ole mikään uusi asia, vaan huttua, jota on tehty jo vuosikymmeniä.

Otetaan esimerkiksi IoT eli Internet of Things, jonka väitetään olevan valtava trendi ja uusi asia. Kun konsultit höpöttävät älyjääkaapeista ja verkkoon kytketyistä avaimenperistä, korporaatioihmiset muistavat, että koneet ovat jutelleet keskenään jo viisikymmentä vuotta. Suomalaisten suuryritysten laitteissa on ollut sensoreita ja tietoliikenneyhteyksiä jo 60-luvulta lähtien. Vain termi on uusi. Aiemmin IoT:ta kutsuttiin M2M:ksi eli machine to machineksi.

Myös robotisaatiosta jankutetaan kyllästymiseen asti. Kerrotaan kiinalaisista tehtaista, yksittäisistä esimerkeistä, joissa robotit ovat korvanneet ihmiset. Ja samalla unohdetaan, että ensimmäiset teollisuusrobotit alkoivat toimia jo 60-luvulla. Siis yli viisikymmentä vuotta sitten.