Bitcoin – sikailijoiden valuutta

Aina kun geekki ostaa bitcoinilla jotain tyhmää internetistä tai vaikkapa kupin kahvia, jääkarhun pentu kuolee ja veden pinta nousee.

Profiilikuva
Blogit Hupparihörhö
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Oletteko kuulleet bitcoinista? Siinä vasta bisnes!

Startupeja on totuttu pitämään idealistisina firmoina, jotka tavoittelevat samaan aikaan satumaisia omaisuuksia ja pelastavat maailman. Ainakin näin tarina on mennyt, ja  jeesustelun seassa muutama on moisessa jopa onnistunut.

Viime aikojen bitcoin-huumassa idealismi on saatu vihdoin heittää romukoppaan. Rehellinen ahneus, keinottelu ja muu supersiisti liikemies-meininki on taas sallittua. Bitcoin-startupeja syntyy joka päivä ja sijoittajat käyvät kuumana. Pahuus on kiihottavaa.

Moraalin venyttäminen on ymmärrettävää: Muutamassa vuodessa bitcoinin arvo on monituhatkertaistunut ja hetki sitten bittikolikon arvo nousi 70 prosenttia viikossa. Moni on tehnyt satumaisia tilejä.

Suurin bitcoiniin liittyvä törkeys liittyy ilmastonmuutokseen. Vasta viime aikoina on uutisoitu, kuinka valtavasti kryptovaluuttojen louhiminen ja niillä maksaminen kuluttaa energiaa. Koska uusien kolikoiden luominen vaatii jatkuvasti enemmän konetehoja, bitcoin kuluttaa jo nyt enemmän sähköä kuin suurin osa maailman valtioista. Eikä sillä maksaminenkaan mitään ekotoimintaa ole: jokainen ostos kuluttaa sähköä yhdeksän amerikkalaistalon verran.

Siis: Aina kun vapaasta valuutasta vaahtoava geekki ostaa bitcoinilla jotain tyhmää internetistä tai vaikkapa kupin kahvia, jääkarhun pentu kuolee ja veden pinta nousee.

Virtuaalivaluuttoja on pidetty myös vapauden symboleina, aseena keskuspankkien ylivaltaa vastaan. Sitä ne ehkä ovatkin, mutta haluammeko, ettei kukaan sääntele valuuttojamme, varsinkin kun Bloombergin mukaan tuhat ihmistä omistaa 40 prosenttia maailman bitcoineista? Haluammeko antaa omaisuutemme näiden kasvottomien kryptopioneerien käsiin? Kukaan ei voi estää, jos tämä porukka haluaa pumpata valuutan arvoa ylös tai alas.

Mutta toisaalta: mitä väliä? Tärkeintähän on tehdä rahaa, niin kauan kuin sitä on helposti tarjolla!

Itsekin ajattelin dropata kaikki nykyiset firmat ja muut hommat ja alkaa nykyajan liikemieheksi.

Tässä salainen plänini, vain sinulle lukijani: Alkuvuodesta perustan peliyhtiön Maltalle ja annan sille nimeksi varmavoitto piste com. Koska Välimeren saarelle ei Veikkauksen voitelemien virkamiesten koura yllä.

Firmani rahoitan ICO:lla eli ”initial coin offeringilla”, mikä on bitcoineilla kryptovaluutoilla toteutettu rahoituskierros, jota ei säädellä oikeastaan ollenkaan ja jonka pointti on, että rahat pysyvät anonyymeina ja piilossa, eikä perinteisiä sopimuksia liiemmin tarvita.

Maltalla ajelen Hummerilla ja jätän auton käyntiin mansionini pihamaalle, koska voin. Eikä kyseessä edes ole mikään suurempi sikailu: Jenkkiautoni pihapörinät eivät tunnu missään suhteessa valuuttapuuhieni aiheuttamaan ympäristökatastrofiin. Onhan hiilijalanjälkeni vähintään Espoon kokoinen.

Ja koska olen moderni liikemies, menestyjä monella ämmällä, menen all-in. Perustan peliriippuvaisilta repimilläni voittorahoilla Itämerelle yksityisen valtion, jossa pyöritän harvinaisten eläinten tarhaa. Laitan valkoiset tiikerit taistelemaan pandoja vastaan ja otan vastaan vetoja.

Kaikille kavereilleni ostan Guy Fawkes -maskit. Siis ne typerän näköiset nörttinaamiot, joita näkee netissä hakkereilla.

Aivan sama.