Bitcoin – sikailijoiden valuutta

Aina kun geekki ostaa bitcoinilla jotain tyhmää internetistä tai vaikkapa kupin kahvia, jääkarhun pentu kuolee ja veden pinta nousee.

Profiilikuva
Blogit Hupparihörhö
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.

Oletteko kuulleet bitcoinista? Siinä vasta bisnes!

Startupeja on totuttu pitämään idealistisina firmoina, jotka tavoittelevat samaan aikaan satumaisia omaisuuksia ja pelastavat maailman. Ainakin näin tarina on mennyt, ja  jeesustelun seassa muutama on moisessa jopa onnistunut.

Viime aikojen bitcoin-huumassa idealismi on saatu vihdoin heittää romukoppaan. Rehellinen ahneus, keinottelu ja muu supersiisti liikemies-meininki on taas sallittua. Bitcoin-startupeja syntyy joka päivä ja sijoittajat käyvät kuumana. Pahuus on kiihottavaa.

Moraalin venyttäminen on ymmärrettävää: Muutamassa vuodessa bitcoinin arvo on monituhatkertaistunut ja hetki sitten bittikolikon arvo nousi 70 prosenttia viikossa. Moni on tehnyt satumaisia tilejä.

Suurin bitcoiniin liittyvä törkeys liittyy ilmastonmuutokseen. Vasta viime aikoina on uutisoitu, kuinka valtavasti kryptovaluuttojen louhiminen ja niillä maksaminen kuluttaa energiaa. Koska uusien kolikoiden luominen vaatii jatkuvasti enemmän konetehoja, bitcoin kuluttaa jo nyt enemmän sähköä kuin suurin osa maailman valtioista. Eikä sillä maksaminenkaan mitään ekotoimintaa ole: jokainen ostos kuluttaa sähköä yhdeksän amerikkalaistalon verran.