Sisäpiiritietoa startup-maailmasta.

Ay-liike. Paha.

Sami Kuusela
Blogit Hupparihörhö 11.9.2015 15:38
Onneksi se löytyi, nimittäin pahuus. Pahuus asuu Helsingin Hakaniemessä. Kun uutiset ensi perjantain lakkoiluista alkoivat levitä, kavereillani meni kuppi nurin Facebookissa. Kymmenet tuttuni kertoivat, kuinka ay-liike edustaa puhdasta taantumusta, vallanhalua ja itseasiassa: pahuutta. On kiva, että...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Sami Kuusela

Kirjoittaja on toimittaja ja liikemies, jonka Hupparihörhö-yritys etsii startupeja suuryrityksille kumppaneiksi ja ostettavaksi.

Keskustelu

Ay-liike on pysähtyneisyyden liike. Sen ajamat asiat eivät ole pitkään aikaan olleet kenellekään eduksi, ei edes sille työntekijälle. Ay-liikkeen keinot tähänkin kohtaan olisivat varmaankin rikkaiden verojen korottaminen, pääomaverojen korottaminen ja työntekijöiden palkkojen nostaminen. Eli suoraan absurdistanista.

Samin kannattaisi lopettaa startup-puuhastelu ja mennä politiikkaan vasemmiston riveihin. Ihme sossu M.

Ay-liike on epäilemättä tehnyt paljon hyvää duunarin eteen, mutta nyt tuntuu ettei kelpaa mikään: ei yhteiskuntasopimus, ei leikkaukset… Jotain kai pitäis muutakin tehdä kuin lyödä persettä penkkiin!

Onhan AY -liike tehnyt paljon hyvää silloin kun epäkohdat olivat räikeitä esimerkiksi työturvallisuuden saralla. Nykyään näin yksinkertaisia epäkohtia ei ole, vaan enemmänkin on kyse hienosäädöstä. Samalla kun työssä olevien asioita edistetään, saatetaan tehdä päätöksiä joilla vaikeutetaan työttömänä olevien työnsaantimahdollisuuksia.

Onko kukaan arvioinut paperiliiton 70 – luvulla ja sen jälkeen tekemien toimien vaikutusta Suomalaisen työn kilpailukykyyn ja tehtaiden siirtoon ulkomaille? Muistelen useita paperiliiton milloin mistäkin syystä järjestämiä lakkoja joilla vienti pysäytettiin. Paperimiesten palkat taas karkasivat pilviin, ainakin jos verrataan koulutustasoon. Onko ihme, että työt vietiin ulkomaille? Ja paperiliittokin taitaa nykyään olla pikkutekijä AY-kentässä. Sama voi käydä mille tahansa liitolle, jos järki pakenee ahneuden tieltä.

Paperimiehet sahasi omaa oksaansa tuossa 10 vuotta sitten Ahosen johdolla niin että teki pahaa katsoa. Ja nyt Akt aikoo pysäyttää taas Suomen… Seuraavia tehtaiden ulkomaille siirtoa odotellessa… Niitä on muuten ollut tälläkin viikolla ainakin kaksi.

En ole ay-jäsen joten en voi äänestää niiden lopettamisesta, mutta verovähennysoikeus jäsenmaksusta pitäisi poistaa ja työnantajien velvoite kerätä jäsenmaksuja liitoille. Sitten ne varmaan näivettyis pois aika pian.

Työpaikan ylempien toimihenkilöiden ruokapöytäkeskusteluja seuratessa nyt kyllä vaikuttaa siltä, että hallitus häviää tämän kamppailun ja palaa neuvottelu pöytään. Insinööri onnistuu työssään, jos on taitava. Yhteiskuntainsinöörejä ei kouluteta teknillisissä korkeakouluissa.

Siipilä on.siitä hyvä PM että sillä on fyrkkaa katsoa ay-liikkeen kortit. Ja bluffit.

Kenen asiaa ay liike ajaa lakkauttamalla Suomen? Hulluja.

Aivan mahtavaa. Samista on tullut vanha setä joka jurnuttaa vielä menneisyydessä.

Annas kun nuori kertoo papalle miten tämä homma nykyään menee.

Silloin, ennen vanhaan kun Samikin oli vielä pieni (ja kaikki oli paremmin) oli ammatteja. Niitä ei ollut montaa, mutta niitä kuitenkin oli. Lähes kuka tahansa pystyi korvaamaan kenet tahansa näissä ammateissa. Mitään monen vuoden koulutusta ei tarvittu ja näin ollen huomattiin että oho, kummasti tuo tilallinen sortaa meitä. Kun näin paljon oli kilpailua työpaikkoihin, niin aina sieltä tuli se yksi toinen Sami joka suostui tekemään vähän halvemmalla. Työläisille tuli siis hieno idea yhdistyä ja käyttää apunaan joukkovoimaa. Asiat parantuivat! Työläisille tuli 8h työpäivät ja elämä hymyili.

Mutta nyt kun Sami on kasvanut vanhaksi. Elämä ei ole enää tälläistä. Ei ole sellaisia työpaikkoja mihin noin vain kävellään eikä näin ollen kilpailua työpaikoistakaan ole samalla tavalla. Ammattien määräkin on kasvanut exponentaalisesti ja jatkaa tätä kasvuaan. 1800-luvulla alkanut erikoistuminen vain jatkuu ja jatkuu. Kun tälläistä kilpailua ei ole, on työntekijän markkinat. Työntekijän markkinat ovat esimerkiksi IT-alalla missä paikallinen sopiminen toimii hyvin ja liitot yrittävät pitää mahdollisimman matalaa profiilia, ettei kukaan vahingossa siihen liittynyt muista erota ja säästää rahojaan.

No nyt vedät sitten sairaanhoitajakortin ja vastaan siihen: on ihan järkyttävää että korkeakoulututkinnon suorittaneet ammattilaiset tyytyvät nykyiseen järjestelmään missä heille ay-pomon toimesta neuvotellaan paska palkka. Yksityyistämällä sairaanhoito saisimme tervettä kilpailua ja sitä kautta samallaisen tilanteen myös sairaanhoitoon.

Voi Tommi-poju,

olisi ihanaa jos maailma olisi muuttunut kuten kuvailit.

En tietenkään kiellä, etteikö ammattien määrä ole lisääntynyt 1800-luvulta lähtien (ei tosin ”exponentiaalisesti”) tai työkuvat muuttuneet.

Itsekin edustan juuri tuota kuvaamaasi IT-eliittiä, joka voi valita työnantajansa. Mutta me eliitin jäsenet olemme vähemmistö. Vaikka libbarit itsekkäässä menestysvimmassaan muuta väittävät.

Tottakai ay-liike on jämähtänyt on elää menneisyydessä ja sitä pitää kehittää. Mutta kun kurjistavasta talousliturgiasta on tullut varsinkin nyt oikeistovallan aikana monen mielestä kyseenalaistamaton totuus, on todella vaarallista luopua työväestön joukkovoimasta, vaikka sitä monet menestyjät – ja jopa monet työläiset – vaativat.

Ja joo, kärjistin tässä vähän. Mutta se lienee tällaisten tekstien pointti.

Sairaanhoitajia ei kouluteta korkeakouluissa vaan ammattikorkeakouluissa. Ja tuota sairaanhoidon yksityistämisuskoa/ay-pomojen pahantahtoisuutta hoitsuja kohtaan en viitsi edes kommentoida.

Onhan liittoja tarvittu aina, kuka tai mikä ajaa työtekijöiden oikeuksia kun ammattiyhdistysliitot?

Sen siitä saa kun otetaan velkaa ja käytetään sitä muiden maiden hyvincoinnin turvaamiseksi.

Tottakai ihmisiä pitää auttaa, mutta on tässä oma porukkakin kusessa, se varmaan huomataan aika pian.

Aika erikoista että joku vielä tässä vaiheessa pitää ay-liikettä ratkaisuna ongelmiin jotka ovat pitkälti ay-liikkeen aiheuttamia.

Ei ay-liikkeen puuttuminen mihinkään palkka-aleen johtaisi. Absurdi väite. Kyllä tehokkailla markkinoilla työkin hinnoitellaan ihan oikein. Suomi ei ole mikään suljettu maa, vaan rajat on auki ja työmarkkinat yhteiset. Niin ne puolalaisetkin lähtevät reissutöihin jos kotimaassa on liian alhaiset palkat. Ja mun täytyy sanoa ettå jos minä olisin luottanut ay-liikkeeseen palkka-adioissani niin tienaisin paljon vähemmän kuin nyt.

Ay-liikkeellä ei ole ollut ratkaisuja mihinkään ongelmaan vuosikausiin. On huono peruste oikeuttaa ay-liikkeen toiminta jollakin asialla mitä se ehkä on saanut 40-50 -luvuilla aikaiseksi. Maailma menee eteenpäin ja rakenteiden pitää uusiutua. Meillö ei ole varaa pysähtyneisyyteen. Se tässä on tietty huvittavaa että kun nyt vasemmisto plus vihreät.ovat olleet vahvasti globalisaation ja rajojen aukaisun puolesta niin nyt kun sitten rajat on auki vastustetaan hirveästi sen seurauksia. Äärimmäisen huvittavaa.

Esimerkiksi järkevästi saksalaiseen tapaan toimiva ay-liike olisi todella hyödyllinen kaikille osapuolille.

Nyt kuitenkin meidän ay-liike hoitaa vain pientä osuutta siitä työntekijöiden asioiden kentästä, jota sen pitäisi kokonaisuudessaan ehdottomasti hoitaa.

Tilanne on nyt jopa niin karmea, että ay-liike luo toimillaan työttömyyttä, kun sen pitäisi päinvastoin yrittää huolehtia kaikin voimin työllisyydestä.

Työttömyyttä ay-liike edistää ulkoparlamentaarisin laittomin keinoin. Sen oikeuksista ei perustuslaissa mainita mitään. Perustuslain näkökulmasta ay-liike näyttäytyy jopa työttömiä kansalaisia laittomin keinoin sortavana kapinallisena organisaationa.

Ay-liike osallistuu lisäksi surutta luokkayhteiskunnan rakentamiseen. Meillä on nyt töissä käyvät hyväosaiset ja alistetut toisen luokan työttömät kansalaiset.

Nykyisessä muodossaan ay-liike on häpeämätön itsekkyyden ilmentymä ja minun on todella vaikea ymmärtää, miten sen enää voidaan väittää ajavan yleistä etua tai heikkojen asiaa oikein missään muodossa,