ATK-ihmiset, kaikki samanlaisia

On loukkaavaa höpöttää Microsoftin irtisanomille kännykkäkehittäjille datakeskuksista. Onko Olli Rehn tahallisesti tyhmä?

Profiilikuva
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.

Anteeksi nyt vaan, mutta onko Olli Rehn tahallisesti tyhmä? Toivon niin, sillä jos elinkeinoministerimme oikeasti kuvittelee datakeskuksen auttavan Salosta irtisanottuja matkapuhelinkehittäjiä, Suomi on syöksykierteessä ja pilotti mielipuoli.

Microsoftin kännykkäyksikössä oli huippuluokan osaajia, joiden erikoisosaamista on tunkea mahdollisimman paljon hienoja ominaisuuksia taskuun mahtuviin laitteisiin. Data- tai palvelinkeskuksessa vaaditaan ihan eri osaamista.

Tässä listaa Googlen Haminan yksikön ammattilaisista: laitospäällikkö, laitosteknikko ja järjestelmävalvoja. Tarkempi lista työkuvauksineen löytyy täältä.

Datakeskuksissa tarvitaan siis lähinnä teknikkoja, jotka osaavat laittaa tietokoneita räkkeihin, huolehtia ilmastoinnista ja pitää paikat puhtaina. Eikä heitäkään tarvita montaa.

Kuulepa Olli Rehn. ATK-ihmiset eivät ole pariinkymmeneen vuoteen olleet samaa rotua. Heidän osaamisensa on erikoistunutta. Kännykkäinsinööri ei välttämättä osaa asentaa sinulle sitä kotiverkkoa tai koota pojallesi PC:tä.