Anteeksi, että olet herkkähipiäinen tosikko

Jos someraivo iskee, pitää pyytää anteeksi. Siis sitä, että joku on niin naurettava, että on pahoittanut mielensä.

Profiilikuva
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Nykyään pitää pyytää anteeksi, jos on saanut aikaan someraivon. Parhaiten se onnistuu niin, että kertoo olevansa vilpittömästi pahoillaan siitä, että joku on niin naurettava, että on pahoittanut mielensä.

”Olen vilpittömästi pahoillani ja pyydän anteeksi jos olen loukannut ihmisiä”, totesi Perussuomalaisten Terhi Kiemunki muslimilapsia pilkanneen Facebook-päivityksensä jälkeen viime sunnuntaina.

Vaikka Kiemunki on vain marginaalissa riekkuva, tympeitä mielipiteitään samanmieliselle laukova maakuntapoliitikko, on hänen lausunnossaan universaali muka-anteeksipyynnön logiikka. Samanlaisia ”sori siitä” -lausuntoja näemme tosi-tv-ohjelmissa ja kuulemme johtavilta poliitikoilta ja muilta vaikuttajilta. Ystävämme tai perheenjäsenemme ovat myös usein pahoillaan pikkumaisuudestamme.

On hyvin harvinaista, että joku sanoo suoraan tehneensä väärin, olleensa typerys tai syyllistyneensä rasismiin tai muuhun loukkaavaan toimintaan. On paljon helpompi vastaloukkaantua ja sanoa: ”olen pahoillani, jos pahoitit mielesi.”