Antakaa työmiesten nukkua

Kun remontti- ja tietyöt aloitetaan aamuseiskalta, kesätyöläiset oppivat vihaamaan fyysistä työtä. Aamumelu heikentää myös koko Suomen tuottavuutta.

Profiilikuva
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.

Taas se alkoi. Nimittäin katuporaaminen, vähän ennen seiskaa, suoraan ikkunamme alla.

Ymmärtäisin, jos olisi tosi kiire. Siis niin hoppu, että hommia jouduttaisiin paiskimaan iltaan asti. Mutta ei. Tasan yhdeksältä alkaa perinteinen rakennus- ja asfalttimiesten tauko, joka kestää puolille päivin. Jonka jälkeen tehdään niitä vähän hiljaisempia hommia, jos niitäkään.

Mitä jos työmiehet saisivat nukkua? Jos tie- tai remonttihommissa raatava kesätyöläinen ei joutuisi heräämään viideltä, vaan vaikkapa vasta seiskalta ja työt alkaisivat yhdeksän maissa? Saisivatko normirytmiin tottuneet nuoret inhimillisemmän kuvan ammateista, joita ei konsultoinnilla tai robottityöllä voi korvata? Auttaisiko se Suomea, kun maaseudulta periytyvästä aamukidutuksesta luovuttaisiin, olisimmeko vähän paremmalla päällä ja tuottavampia myös kaupungeissa?

Hyvin harva meistä joutuu enää heräämään aamuyöllä navettaan. Hyvin harva meistä myöskään käy nukkumaan iltayhdeksältä, kun päre on palanut loppuun.

Ihminen on ihana, kun se on saanut nukkua. Väsyneenä me puhkumme turhautunutta vihaa. Vähän kuin minä nyt.