Blogit

Sisäpiiritietoa startup-maailmasta.

Anna kukon olla kiimainen – ohjeita haastateltavalle

Blogit Hupparihörhö 20.5.2019 09:56
Sami Kuusela
Sami Kuusela - avatar
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.

Miten median kanssa ollaan? Rennosti. Niin toimittajien kanssa ollaan.

Kun sinusta tehdään haastattelu lehteen tai verkkomediaan, jutun painotukset ovat aina pielessä, suuhusi laitetut sanat kuulostavat hölmöiltä ja tulkinta on naurettava typistys. Silti anna olla. Älä muuta mitään, korjaa vain asiavirheet.

Viime vuosina olen antanut jonkin verran haastatteluja, koska tiedän firmahommieni kautta tekoälystä ja sosiaalisesta mediasta. Aiemmin olin toisella puolella pöytää parikymmentä vuotta, siis toimittajana. Ja muistan kaikki hankalat haastateltavat – jopa paremmin kuin ne hyvät. Saan helposti nostettua vihaa, kun palautan mieleeni nillittäjiä.

Kerrankin tein henkilöjuttua naistenlehteen harvinaisen hankalasta kansanedustajasta. Jokainen sitaatti meni uusiksi eli laimeni, mutta raja tuli vastaan, kun myös kuvailevia tekstiosuuksia haluttiin sensuroida. Kun kirjoitin, että "navetassa kiekuu kiimainen kukko", se oli poliitikosta törkeää. Ei kai sopinut brändiin. Vaikka kukko oli hänen omien sanojensakin mukaan kiimassa. En suostunut muutoksiin. Lopetin yhteydenpidon ja annoin päätoimittajan hoitaa homman loppuun. Kukko jäi kiekumaan ja kansanedustaja sai narsistisen kiukuttelijan maineen. Se oli viimeinen juttu kyseisestä hahmosta siihen lehteen.