Algoritmit ilmaston tuhoajina

Dynaaminen hinnoittelu on murhaa ympäristölle. Muutaman kympin lennot kiihdyttävät ilmastonmuutosta, siitäkin saamme kiittää ATK:ta.

Profiilikuva
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.

Kun Sitra julkaisi tavallisille kansalaisille suunnatun hiilijalanjälkitestinsä, moni suuttui.

”Yksilöiden kyttääminen on populismia”, ”Miksei tehdä mitään Aasian saasteille”, ”Nyt laski kyllä Sitran pisteet”, paukutti väki pitkin sosiaalista mediaa ja kahvipöytiä.

Erityisesti lentomatkailun tuhovoima ärsytti. Olihan kyse saavutetusta edusta ja ihanasta asiasta – ja olihan oma Instagram-tilikin täynnä drinkkikuvia Balilta, joista tuli nyt vähän syyllinen olo.

Meitä harmitti, koska kuvittelimme olevamme tiedostavia kuluttajia. Valitsimme eettistä kahvia, pukeuduimme kierrätyskuituun ja moralisoimme köyhempiä tuttaviamme einesten ja epäeettisen lihan käytöstä. Vaikka tuhosimme kaikki hyvät tekomme lentämällä yhdelle lomalle. Hyvin ansaitulle ehkä, mutta ei meidän stressimme ilmastoa kiinnosta.

Lentoliikenteen määrät ovat hurjassa kasvussa. On arvioitu, että lentomäärä tuplaantuu vuoteen 2050 mennessä eli hälläväliämeno jatkuu vielä pitkään. 90-luvun puolivälissä lensimme nykyistä puolet vähemmän.