Blogit

Sisäpiiritietoa startup-maailmasta.

Älä usko vakuuttelijaa

Blogit Hupparihörhö 24.2.2020 15:12
Sami Kuusela
Sami Kuusela - avatar
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.

Mistä tietää, että kansanvalta on kuralla? Jos valtion nimessä lukee "demokraattinen tasavalta", se harvemmin on sellainen. DDR oli demokraattinen tasavalta kuten nykyään Kongo, Itä-Timor, Laos, Pohjois-Korea ja pari pikkuvaltiota.

Sama homma kaikessa vakuuttelussa. Jos firma julistaa olevansa luotettava, kannattaa heti tutkia yrityksen taustat. Sillä selkeästi luottavuus on valinta. Voitaisiin olla rosvojakin. Jos rekrytointi-ilmoituksessa korostetaan hassuttelevaa, vapaata ja rentoa ilmapiiriä, on valtava vaara joutua pakotetuksi piirileikkiin tai muuhun firmakivaan. Vaikkei haluaisi. Mutta on pakko, jos haluaa selviytyä seuraavista YT-neuvotteluista. Työntekijälähtöisyyskin tarkoittaa usein laiskaa johtamista.

Vakuuttelu on hieno merkki, että firmassa tai tyypissä on jotain vialla

Positiivisia ominaisuuksiaan hehkuttelevat ihmisetkin ovat usein päinvastaisia kuin väittävät. Huumorintajuiseksi itseään haukkuva suuttuu todella helposti, eikä "suorapuheinen" kestä itseensä kohdistuvaa kritiikkiä, vaikka toitottaa ja talloo muiden asioita miten lystää. "Suvaitsevainen" on usein yhtä tiukkapipoinen muiden asioihin puuttuja kuin se, joka toteaa "en ole rasisti, mutta..."