Sisäpiiritietoa startup-maailmasta.

Älä syytä nuoria, jos systeemi kusee

Sami Kuusela
Blogit Hupparihörhö 24.1.2015 18:21
Kari Raivio, nyt sinä sen keksit, mikä systeemissä mättää. Nuoret. Niissä on taas vika. Helsingin yliopiston emerituskanslerin eilinen mielipide Hesarissa oli ankea, muttei yllättävä. Sen asenne oli ikiaikainen ja kaikille ikäluokille tuttu. Raivio syytti opiskelijoita motivaation puutteesta ja R...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Sami Kuusela

Kirjoittaja on toimittaja ja liikemies, jonka Hupparihörhö-yritys etsii startupeja suuryrityksille kumppaneiksi ja ostettavaksi.

Keskustelu

Kerrassaan mielenkiintoista keskustelua. Raivio kuten allekirjoittanutkin kuulumme vanhaan sukupolveen, jotka olimme vakuuttuneita akateemisen koulutuksen tuomasta paremmasta elintasosta ja turvatusta tulevaisuudesta. Opiskelupaikka yliopistossa tiesi automaattisesti hyvin palkattua varmaa työpaikkaa. Tutkinto vain runtattiin läpi kun parempi tulevaisuus odotti.

Näin ei ole enää, akateemisia valmistuu työttömiksi. Nuoret elävät ympäristössä, jossa työttömän Töölössä asuvan yksinhuoltajaäidin keskustellaan HS:n palstoilla saavan saman käteen kuin yksinhuoltaja lääkäriäitikin.

Hyvää tarkoittavat poliitikot päättivät kouluttaa koko kansan akateemisesti ajatellen, että siitä seuraisi valtava Suomen räjähtävä menestys, vaan niin ei ole käynyt. Pikemminkin päin vastoin. Verojen jälkeen sama palkka kuin ahtaajalla ei motivoi, kun opiskeluvelat pitäisi maksaa. Tilastot myös osoittavat, että akateeminen korkeakaan palkka ei jätä elämän aikana enempää käteen, kuin ammattikoulusta valmistuneellekaan. Miksi siis opiskella, ei ainakaan käskemällä, hörhöhän on aivan oikeassa.

Akateemisten koulutettujen keskimääräinen tasokin lienee laskenut. Entinen harvalukuinen terävämpi motivoituneempi kärki taisi olla tehokkaampi nostamaan Nokian ja muita yrityksiä.

Nuoret ovat nyt kiinnostuneet rokkibändin sijasta start-up- yrityksistä ja hyvä niin. En usko suomalaisen nykyisen menestyskielteisen ilmapiirin kuitenkaan pitävän maassa pärjäävää parhaimmistoa, joilla on kielitaidon lisäksi jo toinen jalka Kaliforniassa sekä maailmankansalaisuus asenteena.

Viranomaiset ja poliitikot jakavat kehuja ja ikään kuin näkymättöminä iskuri-veronmaksajan peltimerkkeinä peliyrityksensä myyneille kertomalla, kuinka hirveät miljoonaverot kannatti käydä maksamassa ”täti- ja setäkäyttöisessä” hyvinvointisuomessa kiitokseksi siitä kaikesta hyvästä, jota he ovat täällä osakseen saaneet.

Poliitikkojen kiitoksen odotus on kummallista. Nuoret kaipaavat haasteita ja mahdollisuuksia sekä omasta menestyksestä tullutta itse ansaittua pätemisen hyvää tunnetta ja näkyvää palkintoa. Me vanhat synnyimme Suomeen, joka ei ollut maailman paras kenenkään mielestä, mutta jonka rakentamiseen oltiin motivoituneita. Siksi opinnotkin sujuivat ja sen Raivio myös tuo julki. Kyllä nuoret jatkavat siitä, mihin me jäimme, mutta siihen heille on annettava tilaisuus.

Hyvää tarkoittavat tädit ja sedät sekä valmis kaikkitietävä tasapaksu mitäänsanomattomuus turvajarruineen ja -verkkoineen siis väistyköön ja nuoret esiin toimimaan, tienaamaan ja nauttimaan omilla ehdoillaan. Se motivoi ja tutkinnotkin alkavat kyllä sujumaan, kun niistä on suorittajilleen konkreettista hyötyä.

Näitä luetaan juuri nyt