Blogit

Sisäpiiritietoa startup-maailmasta.

Älä peru bileitä

Blogit Hupparihörhö 19.1.2016 14:54
Sami Kuusela
Sami Kuusela - avatar
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.

Hallituksen mielestä kurjistelu johtaa kasvuun. Kun kaikilta leikataan ja joka tuutissa toitotetaan kriisiä ja kurjuutta, kansa herää ja alkaa suorittaa. Vai alkaako?

Liike-elämässä olen oppinut, että liiallinen uhkakuvien maalailu ja uikutus aiheuttaa työntekijöissä lamaantumista. Eikä se ole edes pahinta. Kun toistellaan, että kaikki on menossa päin helvettiä, pätevimmät osaajat lähtevät pois. Menevät toiseen firmaan. Vain epätoivoisimmat ja huonoimmat jäävät uppoavaan laivaan. Lopulta firma menee nurin.

Vuosituhanteen vaihteessa, jolloin itsekin johdin riskirahoitettua uusmediayritystä, teknologia-alan yrityksissä tapahtui valtava tunnelman muutos. Vuonna 2000 bileitä riitti ja Bollinger virtasi, mutta vuonna 2001 firmoista katosivat kokisautomaatit ja pikkujoulut peruttiin.

Paniikkiin joutunut yritysjohto kuvitteli, että viemällä loppuun ajetuilta duunareilta viimeisetkin ilot – kuten vaikkapa yhtiön kulueränä merkityksettömät limut – saadaan heidät tekemään ahkerammin töitä. Logiikka oli typerä.